Svenska studenter kan få vänta på utspring och firande till hösten på grund av coronapandemin.
Svenska studenter kan få vänta på utspring och firande till hösten på grund av coronapandemin. Bild: Johan Svensson

Förslaget: Flytta studenten till hösten

Med anledning av coronapandemin är studenten för gymnasieskolans sistaårselever i farozonen. Ett av flera förslag är att flytta firandet till hösten.
– Endast fantasin sätter gränserna, säger Göran Careborg, verksamhetschef på Lerums gymnasium.

ANNONS
|

Knappt två månader återstår till dess att tusentals svenska gymnasister i början av juni avslutar sin treåriga skolgång med examen och studentfestligheter.

Dessa planer riskerar dock att spricka efter coronavirusets utbredning över världen.

Hur det blir styrs i första hand av Folkhälsomyndighetens rekommendationer att undvika trängsel och regeringens beslut om allmänna sammankomster, för närvarande med ett maxantal om 50 personer.

Utspring, baler och studentskivor tenderar att locka fler än så.

Därför lägger landets skolledningar för närvarande ansenlig mängd tankekraft på hur frågan ska hanteras.

Förvaltningsdirektören: Kan ske på distans

Tomas Berndtsson är förvaltningsdirektör på utbildningsförvaltningen i Göteborg. Han förklarar att besluten om studenten fattas av varje enskild skola.

ANNONS

– Det kan vara så att eleverna tar examen, får sitt betyg, men att det inte blir någon ceremoni efteråt, säger han.

Han har stor förståelse för den besvikelse som kan uppstå, men äger inte frågan.

– Studentfester är en väldigt viktig grej när man har kämpat sig igenom en lång skoltid. Det kommer vara olämpligt med stora fester om vi har samma läge som dag. Jag tror kanske att det blir på distans, tyvärr, Tomas Berndtsson.

IB3 på Hvitfeldtska samlas under studentdagen 2019.
IB3 på Hvitfeldtska samlas under studentdagen 2019. Bild: Anders Ylander

Mikael O Karlsson är verksamhetschef på Hvitfeldtska med 1 850 elever. Han berättar att skolan får många frågor om studenten.

– Jag får fler frågor om det än om slutbetyg.

"Kan inte samla 5000 på skolgården"

Svaren är inte helt enkla att ge. Veckan före påsklovet samtalade Mikael O Karlsson med sina rektorer och utbildningscentralen om en möjlig plan.

– På något sätt vill vi göra en student, kanske i portioner, över flera dagar och med mindre ritualer. Vi måste hitta andra sätt att göra det på. Vi kan inte samla 5 000 personer på skolgården.

Inför beslutet styrs skolledare, som Mikael O Karlsson, av ett antal saker. Dels ska Folkhälsomyndigheten tycka att upplägget är okej, dels ska frågan om det överhuvudtaget är lämpligt gå att besvara med ett ja.

ANNONS

– Det man ju i så fall gör är att uppmuntra till träffar utomhus. Det måste jag fundera några varv till på. Det får inte bli proppar i staden, säger han.

Han utgår från att studentfirandena i så fall sker utan de populära och traditionsenliga studentflaken.

När behöver ni ha fattat ett beslut?

– Vårt studentdatum är 2 juni. I alla fall en månad innan det. Vi vill göra väldigt lika. Det blir konstigt om en gymnasieskola genomför det och en annan inte.

Student firas i Uddevalla.
Student firas i Uddevalla. Bild: Lasse Edwartz

Verksamhetschefen på Lerums gymnasium, Göran Careborg, lider med eleverna som går miste om den efterlängtade höjdpunkten.

– Det är jättetråkigt, studenten är ett crescendo för både elever och oss i personalen. Det kommer att se annorlunda ut i år. Frågan är hur man vill ha det, om man inte kan ha 2 000-3 000 på skolgården och åka flak?

"Någon form av student blir det"

I Lerum tittar skolledningen på ett antal olika alternativ och kommer fatta beslut 22 april. Planen är att involvera eleverna i detta arbete och be om goda tips och idéer.

– Endast fantasin sätter gränserna, säger verksamhetschefen Göran Careborg.

Ett alternativ är att låta eleverna ta examen i juni och flytta studentfirande till augusti eller september.

– Vill man ha det på samma sätt som man brukar får man skjuta det till efter sommaren. Någon form av student blir det, i vilken form vågar jag inte gissa, säger Göran Careborg.

ANNONS

Ulrika Lundqvist är enhetschef på Skolverket och säger att de från deras sida kommer stöd till skolorna så att eleverna kan få ut sina examina.

– Studenten ligger inte på vårt bord, men som det ser ut i dag blir det inget vanligt firande i alla fall, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS