Sveriges kommuner och enskilda förskolor har gått miste om närmare 300 miljoner kronor i bidrag till minskade barngrupper.
Sveriges kommuner och enskilda förskolor har gått miste om närmare 300 miljoner kronor i bidrag till minskade barngrupper.

Förskolor missade miljoner i statsbidrag

ANNONS
|

– I princip har alla huvudmän fått den summa som de ansökt om, säger Anders Palm, chef för stadsbidragsenheten på Skolverket.

I förra veckan kom beskedet att myndigheten delar ut 541 miljoner kronor till kommuner och enskilt drivna förskolor som ansökt om bidrag till minskade barngrupper i förskolan. Men sammanlagt fanns 830 miljoner öronmärkta för verksamhetsåret 2015–16 och eftersom alla pengar inte nyttjades går återstoden nu tillbaka till statskassan.

– Det är svårt för oss att säga om de ansökta medlen motsvarar behoven eller om utlysningen om att det gick att ansöka kom för sent, säger Anders Palm.

ANNONS

Satsningen klubbades av riksdagen i samband med budgetbeslutet i juni. Därefter informerade Skolverket att det gick att ansöka om 30 000 kronor per barn som en barngrupp skulle minskas med alternativt stoppa en planering höjning av antalet barn. Under augusti månad var det möjligt att lämna in sin ansökan.

– Det var väldigt enkelt, ett excel-dokument som bara var att fylla i. Nu har vi möjlighet att bibehålla vår gruppstorlek med 14 barn i småbarnsgruppen och 21 barn för de äldre, säger Elisabet Rapp, ordförande i Montessoriförskolan Barnens hus i Alingsås som får 90 000 kronor ytterligare i kassan.

Alingsås kommun hade däremot större problem att fylla i. Kommunen sökte aldrig och får därför inte en endaste extra bidragskrona.

– I den ekonomiska situation vi befinner oss så var svårt att ansöka i och med att 30 000 kronor inte motsvarar kostnaden för minskning av ett barn, säger chefen på barn- och ungdomsförvaltningen Cecilia Knutsson.

Enligt kommunens beräkning ligger årskostnaden i spannet 92 000–150 000 kronor beroende på ålder och vistelsetid.

ANNONS

–Det fanns inte heller något politiskt beslut om att utöka barngrupperna och därför kunde vi inte heller hävda det. Men vi hoppas kunna ansöka nästa år.

Mölndal är däremot något av en vinnare i Västsverige med 8,7 miljoner inhämtade kronor.

–Nu får vi möjlighet att göra skillnad. I första hand ska pengarna användas i 14 förskolor där vi ser att vi kan dela upp grupperna och göra dem mindre, säger verksamhetschefen Johan Berntsson.

Summa i miljoner kronor som beviljats från Skolverket till förskolan.

KommunerEnskilda

Ale: 1,1–

Alingsås: –0,09

Bollebygd: 1,1–

Göteborg: 232,3

Härryda: 0,9–

Kungsbacka: 7,70,3

Kungälv: 2,90,3

Lerum: 0,60,15

Mark: 0,5–

Mölndal: 8,70,06

Orust: 0,7–

Partille: 1,1–

Stenungsund: 2,0–

Tjörn: 1,3–

Öckerö: 0,90,4

ANNONS