Försvarsmakten har fortsatt fått använda "skyddsmask 90" sedan Arbetsmiljöverkets beslut 2018. Nu har också vissa räddningstjänster fått dispens för att börja använda den igen.
Försvarsmakten har fortsatt fått använda "skyddsmask 90" sedan Arbetsmiljöverkets beslut 2018. Nu har också vissa räddningstjänster fått dispens för att börja använda den igen. Bild: Emma Gustafsson

Får använda förbjuden skyddsmask – på grund av coronakrisen

Tillgången till skyddsutrustning är begränsad, och sjukvården prioriteras i leveranserna. Då har räddningstjänsterna i Storgöteborg och Östra Skaraborg fått dispens för att använda en förbjuden typ av skyddsmask, rapporterar SVT.

ANNONS

Utbrottet av det nya coronaviruset har gjort att tillgången till skyddsutrustning blivit allt mer begränsad.

Det fick räddningstjänsterna i Storgöteborg och Östra Skaraborg att ansöka om dispens för att få börja använda en förbjuden skyddsmask igen, enligt SVT. Och ansökningen beviljades.

– Vi tycker att det är viktigt att använda all den utrustning som faktiskt kan fungera, säger Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket till SVT.

LÄS MER:Västra Götalandsregionen vidtar åtgärder kring skyddsutrustning

Maskerna har sparats

Det handlar om den så kallade "skyddsmask 90" som stoppades av Arbetsmiljöverket 2018, då masken saknade den CE-märkning som krävs enligt EU:s regelverk.

Endast personal inom Försvarsmakten, samt polis såsom insatsstyrkor och kravallpolis, har därefter fått använda masken.

ANNONS

LÄS MER:Larmet: Risk för brist på skyddsutrustning i vården

Samtidigt har det enligt SVT funnits 750 000 masker av den förbjudna modellen runt om i landet.

– När maskerna förbjöds så slängde vi dem inte, istället sparade vi alla eftersom detta är en av världens bästa skyddsmasker och är gjorda för kris. Om våra vanliga skyddsmasker skulle ta slut måste vi ju kunna garantera att räddningstjänsten fungerar ändå, säger Lars Klevensparr, förbundsdirektör räddningstjänsten Storgöteborg till SVT.

LÄS MER:Smittskyddsläkaren: "Vi går in i en ny fas nu"

Ingen generell dispens

Enligt SVT ska det hittills bara ha varit de nämnda räddningstjänsterna som ansökt om dispens, men Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska i en skrivelse vilja se en generell dispens.

Det kommer dock inte Arbetsmiljöverket att tillåta.

– Nej det kommer vi inte att göra. Man måste ansöka i det enskilda fallet, säger chefsjuristen Anna Varg till SVT.

LÄS MER:WHO varnar för brist på skyddsutrustning

LÄS MER:Klart: Inga evenemang med fler än 500 besökare

LÄS MER:Första svenska dödsfallet i coronavirus

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS