Donation ger framtidshopp för Fågelcentralen

En donation om 300 000 kronor från Petra Lundbergs stiftelse ger nedläggningshotade Fågelcentralen på Hisingen nytt hopp om framtiden.
– Vi är inte i hamn ännu men nu har vi så klarar vi oss över sommaren, säger Petra Lundemo, verksamhetsansvarig på Fågelcentralen.

ANNONS
|

Donationen ger centralen möjlighet att fortsätta vården av skadade och sjuka vilda fåglar samtidigt som man bygger upp en långsiktig finansiering i form av månadsgivare och olika samarbeten.

– Toppen. Vi är verkligen mycket tacksamma för pengarna och för att Petra Lundbergs Stiftelse tror på Fågelcentralens framtid, säger Petra Lundemo.

"Gör ett jättebra jobb"

Som GP tidigare har berättat är Fågelcentralen hotad av nedläggning. För en dryg månad sedan startade en insamling för att rädda verksamheten. Jan Westin, styrelseordförande och grundare av den ideella organisationen Animals Hope, som sedan i höstas driver centralen, förklarade då att situationen var prekär och akut: "Vi måste få in nya pengar för att kunna fortsätta. Annars tvingas vi stänga till sommaren".

ANNONS

Petra Lundbergs stiftelse har till ändamål att på olika sätt främja djur och stärka deras livsvillkor.

– Vi läste i GP om Fågelcentralens problem och har nu bestämt oss med att stödja verksamheten med 300 000 kronor. Stiftelsens förhoppning är att pengarna ska innebära en vändpunkt i arbetet med att säkra finansiering av Fågelcentralens verksamhet, säger Petra Lundberg, ordförande i stiftelsen.

LÄS MER:Fågelcentralen hotas av nedläggning

2016 startade Petra Lundberg stiftelsen, som har en inriktning mot att hjälpa djur och stärka dess livsvillkor. Hittills har stiftelsen huvudsakligen stöttat djurskyddsrelaterad forskning.

– Fågelcentralen gör ett jättebra jobb. Där får påkörda, oljeskadade eller på annat sätt sjuka eller skadade fåglar hjälp. Det ligger verkligen i linje med stiftelsens mål om djurskydd och artskydd, så vi är väldigt glada för att dessa pengar nu kan komma till nytta i verksamheten där, säger Petra Lundberg.

LÄS MER:Hur tar man hand om vilda fåglar, Petra Lundemo?

Kostsam renovering

Vid Fågelcentralen, som är en anläggning som hjälper alla arter av skadade vilda fåglar, har verksamhet bedrivits sedan 1987. Driften har länge skötts av Göteborgs Ornitologiska Förening, då anläggningen från början etablerades för avel av den då utrotningshotade pilgrimsfalken, men har på senare år fungerat som en rehabiliteringscentral för skadade vilda fåglar av alla del slag.

Sedan den 1 oktober 2018 drivs Fågelcentralen av den ideella organisationen Animals Hope, Underhållet har släpat efter i många år och när de tog över arrendet krävde kommunens fastighetskontor en översyn av lokalerna och att förbättringar och renoveringar i olika byggnader för närmare 500 000 göras. För att få ner renoveringskostnaderna hjälps medlemmarna i Göteborgs ornitologiska förening och Animals Hope åt med frivilligt arbete. Man målar, murar och snickrar.

ANNONS

Hoppas på miljösponsorer

– Det räcker ändå inte. Driften kostar varje år 1,4 miljoner kronor och verksamheten är även fortsatt helt beroende av donationer – enskilda belopp eller månadsgivare – för att hålla igång verksamheten på sikt. Men stiftelsens bidrag ger oss andrum att bygga en långsiktig finansiering, säger Fågelcentralens Petra Lundemo.

Sedan insamlingen startade har 340 månadsgivare anmält sig.

– Vi hoppas också att företag och sponsorer ser vad vi gör och i sitt miljöarbete väljer att stödja oss, säger Jan Westin, styrelseordförande i Animals hope.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS