I Mölndals variant av göteborgskan skorrar man på r:en, det vet väl alla. Eller? Språkforskarna Jenny Nilsson och Erik Magnusson Petzell har gått till botten med mysteriet.
I Mölndals variant av göteborgskan skorrar man på r:en, det vet väl alla. Eller? Språkforskarna Jenny Nilsson och Erik Magnusson Petzell har gått till botten med mysteriet. Bild: Tobias Holmgren

De löste mysteriet med den mölndalska dialekten

I Mölndals variant av göteborgskan skorrar man på r:en, det vet väl alla. Eller? Språkforskarna Jenny Nilsson och Erik Magnusson Petzell har gått till botten med mysteriet.

ANNONS
|

Under årens lopp har språkvetarna Jenny Nilsson och Erik Magnusson Petzell fått höra samma påstående, gång på gång, när de har berättat om vad de arbetar med: att i Mölndal, där talas göteborgska med ett söderländskt skorr-ljud.

– Det nämns också i Wikipedia-artikeln om göteborgska. Allt som står på Wikipedia är inte sant, men det läses av väldigt många och för dem stärks bilden av att det är på det viset, säger Jenny Nilsson.

Om Mölndalsversionen av göteborgska verkligen hade ett bakre r-ljud, likt det som används i Skåne och Småland, vore det ingenting mindre än en sensation. Särskilt om skorrandet förekom i mitten av orden, som i ”kamrat” och ”Dartanjang”, och inte inledningsvis som i ”räkmacka” (så som det ibland skorras i götamål).

ANNONS

– I sådana fall hade Mölndal varit en språklig ö. I Göteborg har det r-ljudet aldrig funnits genomgående, medan det i kranskommunerna har tryckts ut under tidens gång. Att tungrots-r:et då skulle ha dröjt sig kvar i just Mölndal … mja. Det kändes väldigt osannolikt. Inte omöjligt, men osannolikt, säger Erik Magnusson Petzell.

Tillsammans beslutade de sig för att knäcka gåtan en gång för alla.

Lyfte varje sten

De tittade i gamla typordlistor från 1800-talet där lokalinvånares uttal tecknats upp och lyssnade till gamla inspelningar från 50- och 60-talet från personer boende i Mölndal med omnejd. De rådfrågade Mölndals hembygdsförening och Mölndals stadsmuseum, samt ringde upp rikskända språknestorer som Lars-Gunnar Andersson och Bo Ralph.

Detektivarbetet – som finns redovisat steg för steg i ett reportage i Språktidningen – kröntes av ett upprop i Sveriges Radio P4. Somliga som ringde in berättade att Mölndals-r:et varit allmänt känt i deras bekantskapskrets redan på 70-talet.

All mytbildning tycks i själva verket härstamma från två källor. Ett, Wikipediaartikeln om göteborgskan, och två … Ronny Jönsson. Claes Malmbergs fiktiva alter ego som han framför allt spelade för 30–40 år sedan på radio och tv.

– Jag vill inte förringa andras minnesbilder, men ibland kan vi minnas sådant som vi hört berättas för oss av andra som våra egna minnen. Så fungerar vi människor. Sanningen är att vi inte har kunnat hitta ett enda belägg för att det skorrande r:et har varit en del av Mölndalsgöteborgskan. Det finns individuella skorrare, men det gäller både i Mölndal och Göteborg, säger Jenny Nilsson.

ANNONS

All mytbildning tycks i själva verket härstamma från två källor. Ett, Wikipediaartikeln om göteborgskan, och två … Ronny Jönsson. Claes Malmbergs fiktiva alter ego som han framför allt spelade för 30–40 år sedan på radio och tv.

Claes Malmberg som Ronny Jönsson, fotograferad i april 1989..
Claes Malmberg som Ronny Jönsson, fotograferad i april 1989.. Bild: Bengt Christian

– Ronny är från Mölndals bro och skorrar precis hela tiden. Eftersom medieutbudet var mycket mindre på den tiden stiftade många bekantskap med honom, och med ens visste alla att i Mölndal, där skorrar man på r:en. Allt började med honom, säger Erik Magnusson Petzell.

Har ni berövat Mölndalsborna deras särprägel i och med den här upptäckten?

– Det är möjligt. Vi får be om ursäkt till läsarna. Det roliga är i alla fall att det här har lett till en diskussion om hur människor fungerar som språkvarelser. I den diskussionen är Mölndal i centrum. Det kanske man kan ta fasta på i stället?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS