"De kan säga att de ska våldta min dotter eller skjuta min son"

Fyra av tio poliser har utsatts för hot och våld under de senaste tolv månaderna enligt en ny rapport. Poliserna i ingripandetjänst blir utsatta för mest våld av alla. – De kan säga att de ska våldta min dotter eller skjuta min son, säger en polis som arbetar i region Väst.

ANNONS
|

Enligt Polisförbundets nya rapport har 62 procent av poliserna i ingripandetjänst blivit utsatta för hot och våld under det senaste året. Det är en högre siffra än för polisen överlag, där fyra av tio utsatts för hot och våld senaste året. En polis som vill vara anonym och som jobbar i region Väst, berättar att han under hans nio år i tjänst regelbundet blivit utsatt för hot och våld.

– Det förekommer väldigt ofta. Men man har lärt sig med åren var, när och hur det kommer hända. Det kan vara allt från att bli sparkad, slagen, spottad på, säger han.

ANNONS

– Det är självklart inte roligt, men efter jobbet tvättar man av sig och går hem. Men man har ju fått höra mycket saker, de kan säga att de ska våldta min dotter eller skjuta min son, och det är klart att man blir påverkad, säger han.

Vill trigga polisen

Han menar att verbala hotär något som ofta sker i stundens hetta, samt det ofta handlar om att personen i fråga försöker trigga igång polisen.

– De vill att vi ska begå någon sorts tjänstefel så att skulden ska hamna på oss. Framförallt är allt våld påfrestande, och man tycker det är onödigt, säger han.

– Men sen är det också så att det är bättre att man riktar våld och hot mot oss och ingen annan. Vi har helt enkelt utbildning i detta, och i jobbet gör man det man är utbildad för, säger han.

Anmäler inte

Enligt honom uppmanar kollegorna varandra till att anmäla när man blir utsatt för brott, men i många fall låter bli för att man inte tar det så allvarligt. Själv har han anmält flera gånger när han blivit utsatt för hot och våld, och i ett fall gick det till fällande dom.

För att minska utsatthetenmot polisen tror han att man behöver ändra samhällets jargong mot polisen, och har förslag på hur man ska göra det.

ANNONS

– Jag tror det är viktigt att i ett tidigt skifte åka ut i skolklasser och prata med unga om polisens arbete. Många barn blir tidigt rädda för polisen, eftersom föräldrar kan säga "om du inte sköter dig nu kommer polisen och tar dig". Då får många tidigt en negativ inställning till polisen, och det märker man när barn inte vågar komma fram längre. Men eftersom vi har brist på personal så finns det tyvärr inte resurser till det, säger han.

Många av de poliser som sagt upp sig under den senaste tiden har nämnt ökat hot och våld som en av anledningarna till varför man inte stannar kvar i yrket.

– Jag själv har inga tankar på det. Men det är klart att man har reflekterat, vad är det värt? berättar polisen.

Polisförbundet vill se skärpning

Nu ställer Polisförbundet nya krav för att bemöta polisens utsatthet.

– Vi behöver en lagstiftning som stärker polisernas arbete, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet Väst.

Hon menar att det är så vanligt förekommande att poliserna vant sig, eftersom de inte ser någon effekt av att anmäla när man blivit utsatt för hot eller våld.

Polisförbundet kräver nubland annat att man skärper straffen för brott mot blåljuspersonal, att man stärker polisers rätt till kränkningsersättning, en obligatorisk yrkeshandledning för att kunna bearbeta svårigheter man möter i jobbet, samt att man satsar på polislönerna.

ANNONS

– Det är otroligt viktigt att vi har ett system där vi kan ta hand om våra anställda, och att man som polis känner att man är uppbackad av både sina arbetskollegor och av samhället. Men också genom lagstiftning, att man erkänner att det här hotet och våldet är allvarligt, säger Katharina von Sydow.

Utreder "blåljussabotage"

Sveriges riksåklagare håller just nu på att se över en ny brottsrubricering, som eventuellt ska heta "blåljussabotage". Det skulle innebära hårdare straff för brottslingar som försvårar eller förhindrar polisens arbete.

– Man är ett brottsoffer även om man är polis. Men det är svårt, för hur anmäler man när man som polis får höra hot som "jag såg din fru där och då i går", eller "jaha är det där dina barn går i skolan", säger Katharina von Sydow.

Man märker också attdet är fler och fler poliser som säger upp sig. Riskerna man utsätter sig för under arbetet i förhållande till lönen nämns som en av anledningarna till varför. Rapporten berättar bland annat att de mest utsatta i yrket, ingripandepoliserna, är var lönerna är som lägst. 73 procent av de poliserna som utsätts för våld i tjänsten tjänar mindre än 27 000 i månaden enligt rapporten.

ANNONS

– Ansvaret och de risker man utsätter sig för under arbetet är inte värt den lön man har, då är det klart att man ser sig om efter ett annat jobb, säger Katharina von Sydow.

ANNONS