Pierre Andersson, Erika Partén, Maja Grunditz och Fredrik Tärnblad har gjort en tillgänglighetsguide för att hjälpa handikappade i Kungsbacka.
Pierre Andersson, Erika Partén, Maja Grunditz och Fredrik Tärnblad har gjort en tillgänglighetsguide för att hjälpa handikappade i Kungsbacka.

De guidar handikappade

ANNONS
|

- Man känner att man hjälpt andra. Det har varit det roligaste med arbetet, säger Fredrik Tärnblad.

Han går tillsammans med Maria Grunditz, Erika Partén och Pierre Andersson i tredje året på samhällsvetenskapliga programmet vid Elof Lindälvs gymnasium. Ingen av dem har handikapp eller en närmare relation till någon med rörelsehinder. Men under det sista läsåret på gymnasiet har deras förståelse för funktionshindrade ökat. Sedan i höstas har de genom ett projektarbete undersökt graden av handikappanpassning hos affärsinnehavare i Kungsbackas innerstad. På kommunens önskan har eleverna tagit fram en webbaserad tillgänglighetsguide för rörelsehindrade.

- När vi började med arbetet pratade jag med en rullstolsburen kvinna. Hon var mycket positiv till idén och sa att hon skulle ha användning av en sådan guide. Det var väldigt motiverande, säger Erika Partén.

ANNONS

Efter möten i skola och kommunhus med bland andra det kommunala handikappsrådet och turistbyrån, togs ett formulär fram med kriterier för handikappstillgänglighet. Affärsinnehavarnas lokaler i centrum undersöktes utifrån anpassning till synskadades, hörselskadades och rullstolsburnas behov.

- Handikappanpassningen i Kungsbacka är dålig. Mycket i staden är kulturskyddat med höga trappor och smala ingångar. Kullersten är också ett problem för rörelsehindrade, säger Pierre Andersson.

- Det finns vissa ljusglimtar, men de är få. Vi har stött på butiker som inte uppfyllt ett enda kriterium, tillägger Maja Grunditz.

Över 100 affärslokaler har kontrollerats, såsom affärer, frisörsalonger och restauranger. Entréns utformning, toalettens handikappanpassning samt förekomst av hiss är några av sakerna som granskats. Vissa upptäckta brister kräver större åtgärder, som byggande av rullstolsramper, medan andra kan avhjälpas enkelt.

- Reklamskyltar som står ute i trottoaren gör det svårt att ta sig fram och är farliga för synskadade. De kan lätt flyttas in, säger Fredrik Tärnblad.

För att öka sin förståelse för de handikappades situation lånade eleverna en rullstol under en dag i centrum. Det nya perspektivet gav insikt i en rullstolsburens vardag.

- Vissa butiker har alla möjligheter att vara handikappanpassade men tänker inte på det. Entréerna är breda men väl inne i lokalerna har varorna ställts i vägen på golvet, säger Maja Grunditz.

ANNONS

Även mötet med en synskadad var lärorikt.

- Vi upptäckte en massa problem som vi inte tänkt på förr-än han visat oss, säger Fredrik Tärnblad.

Tillgänglighetsguiden finns sedan några dagar publicerad på Kungsbacka kommuns hemsida. Förutom att fungera som en hjälp för rörelsehindrade hoppas eleverna på att guiden kan sporra affärsinnehavare till bättre handikappanpassning i framtiden.

- Jag antar att de vill ha så stor kundkrets som möjligt, säger Maja Grunditz.

ANNONS