När Elisabeth Wiktorén lärde känna Daniela Tudorova som satt och tiggde utanför en matbutik i Särö ville hon hjälpa till. Nu bor Daniela hemma hos familjen och flera familjer i området har gått samman för att hitta jobb åt henne.
När Elisabeth Wiktorén lärde känna Daniela Tudorova som satt och tiggde utanför en matbutik i Särö ville hon hjälpa till. Nu bor Daniela hemma hos familjen och flera familjer i området har gått samman för att hitta jobb åt henne. Bild: Olof Ohlsson

Daniela fick jobb istället för pengar

I tre år har Daniela Tudorova från Bulgarien tiggt ihop sin inkomst i Sverige. Men Säröborna ville annorlunda och nu jobbar hon själv ihop sina pengar. – Nu kan ingen säga att jag tar något ifrån någon annan. Jag har ett hederligt jobb att gå till, säger hon.

ANNONS
|

– Daniela är en social gigant. Man blir sedd av henne och man blir glad. Jag tror inte att hon ska jobba med städning på sikt, för hon är som född säljare, Elisabeth Wiktorén.

Daniela Tudorova står bredvid och skrattar och nickar åt orden.

De senaste tre åren har hon suttit med en kopp utanför en matbutik i Särö och tiggt ihop sin inkomst. Förhoppningen med resorna till Sverige har dock varit att hitta ett jobb och efter att ha lärt känna Daniela bestämde sig Elisabeth och ett gäng andra Säröbor att hjälpa till.

Jobbar och lär sig svenska

Nu bor Daniela tillfälligt hemma hos familjen Wiktorén, hon lär sig svenska hos en pensionerad lärare och jobbar som städerska i området.

ANNONS

– Det är svårt att hitta ett jobb i Bulgarien och vi kunde inte ens få ihop pengar till det allra nödvändigaste som hyra, mat och el. Det var därför jag kom till Sverige. Det är inte roligt att tigga, men jag är glad över att jobba, säger Daniela Tudorova.

För att Daniela Tudorova skulle kunna få en stabil inkomst av arbetet tog Säröborna kontakt med Arbetskooperativet Solidaritet, Abis, i Göteborg.

Idag jobbar Daniela Tudorova med städning. Men hon vill gärna jobba mer och till våren hoppas hon också kunna ta jobb i trädgårdarna på Särö.
Idag jobbar Daniela Tudorova med städning. Men hon vill gärna jobba mer och till våren hoppas hon också kunna ta jobb i trädgårdarna på Särö. Bild: Olof Ohlsson

Abis startade 2011 efter en insamling till en familj som levde gömd. Föräldrarna i familjen ville inte ta emot pengarna utan att göra rätt för sig. För att kunna ge dem jobb startades Abis och idag har företaget 41 anställda.

– Vi ser det här som ett politiskt arbete. Människor ska inte behöva leva under de villkor som både flyktingar och människor som måste tigga gör, säger Margreth Heirås, en av företagets grundare.

"Handlar inte om välgörenhet"

Syftet med Abis är att anställa asylsökande och EU-migranter för att ge dem möjlighet att få arbets- och uppehållstillstånd. Sedan starten har 56 personer fått uppehållstillstånd genom jobb i företaget som också är nominerat till priset Årets sociala entreprenör på Faktumgalan 2018.

Många av de anställda jobbar som Daniela med städning, men också med trädgårdsarbete, kultur och byggnadsarbete.

ANNONS

– Mycket arbeten är via RUT- och ROT-avdrag, men det kan vara vilka jobb som helst. Det viktigaste är att det är kollektivavtal och schyssta villkor. Att anställa oss handlar inte om välgörenhet, utan om att man betalar för en tjänst. Men vi är inget vinstdrivande företag. Vi som leder arbetet gör många timmar ideellt och all vinst återgår till företaget, säger Margreth Heirås.

"Mina barn är viktigast"

För Daniela Tudorova innebär anställningen att hon kan stanna längre än tre månader åt gången i Sverige och att hon slipper tigga. Hemma i Bulgarien har hon sina tre barn och hennes man har precis startat en mindre grisfarm efter en insamling på Särö.

För pengarna som Daniela tjänar i Sverige ska familjen bland annat renovera huset och dra in varmvatten.

Under julhelgen har hon dock tagit ledigt för att kunna fira hemma med familjen.

– Jag ska sätta upp en svensk flagga utanför huset för att visa att det är mina kompisar i Sverige som har hjälpt mig. Jag vill vara med min familj, men mina barn är viktigast. Jag vill hitta mer jobb så att de de kan få kläder och skolböcker. Min dröm är att de ska kunna utbilda sig, säger Daniela Tudorova.

ANNONS
Daniela Tudorova med en krans som hon har gjort inför julen. Högtiden firar hon hemma i Bulgarien med sin familj.
Daniela Tudorova med en krans som hon har gjort inför julen. Högtiden firar hon hemma i Bulgarien med sin familj. Bild: Olof Ohlsson
ANNONS