Brist på kvinnliga brandmän - då satsar man på tjejkväll

ANNONS
|

Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, som innefattar områdena Bollebygd, Borås, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn, ordnar en "tjejkväll" för att värva kvinnliga medarbetare.

– Det är ett problem med att det är mansdominerat. Vi vill ha en blandning av människor i kårerna, många tänker nog att det här inte är att arbete för en kvinna, säger brandmannenMalin Helm.

Den 19 september slår dörrarna upp för en "tjejkväll" vid Guttasjön i Borås kommun, med förhoppningen att öka antalet kvinnliga brandmän.

Under kvällen kommer kvinnliga brandmän informera om yrket och de som kommer dit får chansen att få pröva på larmstället, titta runt i fordon och ställa frågor, berättar hon.

ANNONS

– Det är bra stämning när man är där och jag tror att det här tidigare har resulterat i flera kvinnor som vill jobba med det här, säger hon.

Sedan 2006 har hon arbetat inom brandkåren och enligt henne själv, var det av en ren slump som hon fick upp ögonen för yrket och testade därefter på att vara deltidsanställd vid räddningstjänsten i Sätila.

– I dag arbetar jag som styrkeledare och stationschef vid räddningstjänsten i Sätila och är insatsledare vid Landvetter flygplats, så det här visade sig vara min grej, berättar hon.

"Det är brist på kvinnor"

På hennes arbetsplats är det totalt 16 anställda: 15 män och en kvinna, vilket är Malin Helm själv.

Vad anledningen till detta är, tror hon beror på okunskap.

– Jag tror att man inte kanske vet vad det handlar om. Att man tänker att arbeter är tungt, svårt och tekniskt. Det är väldigt mansdominerat och en brist på kvinnor. Jag kan känna att det vore skönt att ha någon av samma kön, någon man kan bolla med, som förstår varför man mår illa en dag eller har huvudvärk. Dessutom blir det en bättre gemenskap med en blandning av folk på arbetsplatsen, säger Malin Helm och fortsätter:

– På olycksplatser har jag många gånger upplevt att det underlättar att vara kvinna. Något tillfälle var det en liten flicka som fanns på en olycksplats och hon tydde sig till mig lite lättare. Så i många fall underlättar det nog.

ANNONS

"Ett helt fantastiskt jobb"

Hon berättar att varje dag är den andra olik. Men att det bästa med yrket är gemenskapen och utmaningen.

– Det är ett väldigt utmanande jobb, man tvingas hålla sig i form, vilket är väldigt bra. Du kommer aldrig att veta vad dagen innebär. Det är ett helt fantastiskt jobb, det hade varit jättetrevligt om vi blev fler kvinnor. Om man är på en deltidskår så lär man känna sin bygd väldigt bra. Det är fantastiskt att kunna hjälpa folk i sin närhet,säger hon.

ANNONS