Anna Heimer, Maria Karlander och Alexander Köhn på Lärarförbundet i Partille är upprörda över beslutet om kampanjtröjorna. Bild: Lisa Henricson
Anna Heimer, Maria Karlander och Alexander Köhn på Lärarförbundet i Partille är upprörda över beslutet om kampanjtröjorna. Bild: Lisa Henricson

Beslut om tröjförbud väcker stark kritik

Partille kommun tillåter inte personalen att ha på sig Förskoleupprorets kampanjtröjor under arbetstid. Beslutet har skapat het debatt och kritiseras av Lärarförbundet.

ANNONS
|

Förskoleupproret, som spridit sig över hela Sverige, kämpar för mindre barngrupper och minskad arbetsbelastning. Under hashtaggen #pressatläge har mängder av vittnesmål från både personal och föräldrar samlats in. Gemensamma manifestationer planeras också på flera platser i hela landet lördagen 26 maj.

Som en följd av kampanjen har frågan om yttrandefrihet och rätten att bära kampanjtröjan blossat upp i Partille sedan HR-chefen Mats Nilsson i förra veckan meddelade att personalen inte får ha på sig tröjan.

– Vi anser att det är ett politiskt budskap och generellt tillåter vi inte politisk opinion under arbetstid. Det handlar inte om att Förskoleupproret är bra eller dåligt, men är man missnöjd med arbetsmiljön finns möjlighet att lyfta det i de samverkansorgan vi har, säger Mats Nilsson.

ANNONS

Han tror också att föräldrar kan bli oroliga om de möts av personal som bär #pressatläge-tröjan.

– Vi har inte generellt dålig arbetsmiljö på våra förskolor utan bedriver vår verksamhet med stor stolthet.

Men Lärarförbundet i Partille ifrågasätter resonemanget. Enligt ordförande Alexander Köhn handlar Förskoleupproret främst om att värna de yngsta i samhället.

– Jag tycker att beslutet är tragiskt. Det här är inte konstigare än att bära en första majblomma eller ha en Bris-tröja. Det är inte partipolitik utan ett initiativ till stöd för en verksamhet som håller på att falla ihop som ett korthus.

Maria Karlander, förskollärare och huvudskyddsombud, stämmer in. Hon påpekar att det är förskollärarnas ansvar att anmäla om barn mår dåligt.

– Men här finns en stor oro för många barn och då är det plötsligt oprofessionellt att höja rösten.

Hur har era medlemmar reagerat?

– Många är skogstokiga och jag har pratat med enheter där alla funderar på att bära tröjorna, men de vet inte om de vågar, säger Alexander Köhn.

Både han och Maria Karlander tycker att arbetsgivaren bitit sig själv i svansen eftersom tröjfrågan fått stor uppmärksamhet både i press och sociala medier.

– Vill man inte att föräldrar ska oroa sig har det blivit värre nu och vi får mycket frågor. Det är också flera privatpersoner som ringt och vill köpa tröjan, säger Maria Karlander.

ANNONS

Hon tror också att debatten ger kommunen dåligt rykte som arbetsgivare i en tid då det råder stor brist på förskollärare.

Enligt Lärarförbundet finns inte heller stöd för kommunens agerande varken i lagar eller avtal. Lokalavdelningen i Partille överväger nu att JO-anmäla kommunen.

– Många anställda känner sig kränkta. Vi har inte organisatoriska förutsättningar att sköta vårt jobb och när vi protesterar ska vi tystas. Det är inte okej, säger Maria Karlander.

Kommunledningen håller inte med om att beslutet inkräktar på yttrandefriheten.

– Man får tycka vad man vill men det är viktigt att se vad vi ägnar arbetstiden åt. Vi kan inte avgöra vad som är okej eller inte och därför säger vi nej till all politisk opinion, säger Mats Nilsson.

Frågan om kampanjtröjorna har inte diskuterats på politisk nivå, men även kommunstyrelsens ordförande Stefan Svensson (M) stödjer beslutet.

– Opinionsbildning är inget man bedriver på arbetstid, det får man göra på fritiden. Jag tycker att det är ett helt naturligt svar, säger han.

Lärarförbundet befarar att det här kommer att göra det svårare att rekrytera förskollärare till Partille?

– Det förstår jag inte, tvärtom är vi en bra arbetsgivare med gott rykte. Jag tror att det här mest är negativt för Lärarförbundet.

ANNONS

Fakta: Förskolegrupper

Skolverkets riktmärke för barn som är 1-3 år är 6-12 barn. För barn som är 4-5 år är riktmärket 9-15 barn. Snittet för riket var förra året 15,3 barn per avdelning.

Antal barn per avdelning i kommunerna kring Göteborg 2017

  1. Kungsbacka 11,3
  2. Tjörn 14,3
  3. Mark 14,6
  4. Göteborg 15,5
  5. Lerum 15,5
  6. Härryda 15,8
  7. Kungälv 15,8
  8. Alingsås 16,2
  9. Orust 16,5
  10. Ale 16,8
  11. Stenungsund 16,8
  12. Mölndal 16,9
  13. Öckerö 17,1
  14. Bollebygd 17,6
  15. Partille 17,8

Källa: Skolverket

ANNONS