Behandlar ätstörning på ett ovanligt sätt

Mandometerkliniken i Alingsås har ett ovanligt sätt att behandla ätstörningar. Med hjälp av vågar, värmefiltar och samtal har över hundra personer blivit friska sedan starten för sex år sedan.

ANNONS
|

Ätstörningar betraktas som en psykisk sjukdom och behandlas således med olika former av psykoterapi. Därför har det privata vårdföretaget Mando – som sedan 2010 driver en klinik i Alingsås – varit kontroversiella. De menar att ätstörningar inte är psykiska sjukdomar, utan att de mentala problemen uppstår på grund av självsvält.

– Många av våra patienter har ångest eller är deprimerade, men när de börjar i vår behandling minskar det. Det skiljer oss från det traditionella sättet att behandla ätstörningar och verkar vara provocerade för många, säger Jennie Sjöberg som är verksamhetschef på Mandometerkliniken i Alingsås.

Läs mer: Anorexi är en riktigt dålig kompis

ANNONS

Själva sättet att se på sjukdomen är inte det enda som gör att kliniken lite udda. En av hörnstenarna i behandlingen är att patienterna äter på så kallade Mandometrar, vågar kopplade till mobiltelefoner. I ett program skattar de sina mättnadskänslor och får reda på hur mycket de ätit. Mando arbetar också med att dämpa patienternas fysiska aktivitet eftersom den ofta är överdriven, och efter varje måltid vilar patienterna under värmefiltar eller i särskilda värmerum för att dämpa sin ångest.

– Men vi jobbar också med beteendeförändringar. Om man ska bli frisk från en ätstörning kan man inte bara ändra på hur mycket man äter, utan man måste stärka sin självkänsla och förändra hela sitt tankemönster, säger Jennie Sjöberg.

Mando bildades år 2000 och har i dag fem kliniker i tre länder. Mottagningen i Alingsås har sedan starten för sex år sedan tagit in 240 patienter på behandling varav strax över hundra är friskskrivna i dag.

– Många av våra patienter är högpresterande och envisa. För många börjar det med att man slutar äta godis och börjar träna mer. Sedan börjar det beteendet sakta att gå till överdrift, säger Jennie Sjöberg.

Hon tycker att det är för stort fokus på mat och träning i dagens samhälle.

ANNONS

– Om man inte haft en ätstörning kanske man inte reflekterar över att alla vid lunchbordet pratar om dieter och att man måste kompensera varje pizza med en sallad, säger hon.

Läs mer:Sommaren värsta tiden för många med ätstörningar

Ett annat problem, enligt henne, är att ätstörningar ses som en kvinnosjukdom.

– På gymmen finns massor av killar som har ett onormalt förhållande till kropp, mat och träning. De söker sällan hjälp och jag tror det är därför som det satsas så lite på ätstörningsvård, eftersom merparten av de som drabbas är tjejer.

Jennie Sjöberg hoppas att man ska satsa mer på patientgruppen framöver.

– Man pratar mycket om psykisk ohälsa och det satsas pengar där, men inte på de här patienterna. Det tycker jag är konstigt. Sjukdomen kostar samhället så mycket pengar och förstör så många människors liv, säger hon.

Enligt avtalet med Västra Götalandsregionen får Mando bedriva ätstörningsvård till och med nästa år, med möjlighet till förlängning. Jennie Sjöberg hoppas att Mandos metod ska bli mer accepterad framöver.

– Kanske är det att vi är privata som gör att en del är kritiska. Men jag tycker att patienter ska ha rätt att välja vilken typ av vård de vill ha.

ANNONS

GP har varit i kontakt med flera av landstingets enheter för ätstörningsvård men ingen har velat uttala sig om skillnaderna mellan deras och Mandometerklinikens behandling.

– Jag är inte tillräckligt insatt i Mandos behandlingsmetod men jag vet att både vår och deras verksamhet hjälper och botar patienter, säger Tomas Hermander som är enhetschef för BUP:s anorexi- och bulimimottagning på Sahlgrenska.

Fakta: Ätstörningsvård i Västra Götalandsregionen

Misstänker du att du själv eller någon i din närhet lider av en ätstörning? Här kan du söka hjälp:

  1. Ätstörningsmottagningen Uddevalla Telefon: 010–435 63 20
  2. Ätstörningsenheten Södra Älvsborgs Sjukhus Telefon: 033–616 37 97
  3. S:ta Helena Anorexi- & Bulimimottagning Skövde Telefon: 0500–47 84 90
  4. Mandometerkliniken i Alingsås Telefon: 0322–285850
  5. Sahlgrenskas avdelning för anorexi och bulimi, Göteborg Telefon: 031–342 56 18
  6. Anorexi- och bulimimottagningen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Göteborg Telefon: 031–343 54 59
ANNONS