Södra Älvsborgs sjukhus ville stänga Barn- och ungdomsmedicinmottagningen i Lerum och flytta verksamheten till mottagningen i Alingsås.
Södra Älvsborgs sjukhus ville stänga Barn- och ungdomsmedicinmottagningen i Lerum och flytta verksamheten till mottagningen i Alingsås. Bild: Tobias Kjellberg

Barnmottagningen i Lerum får vara kvar

En oenig regionstyrelse säger nej till förslaget att flytta Lerums barn- och ungdomsmottagning till Alingsås.

ANNONS
|

Förslaget som väckt protester bland föräldrar och anställda röstades ned på regionstyrelsens möte med 8-7.

Barnmottagningen i Lerum hör till Södra Älvsborgs sjukhus som har en ekonomisk obalans på cirka 220 miljoner kronor. En omorganisation av barn- och ungdomsvården skulle kunna spara cirka nio miljoner kronor.

LÄS MER:Förslag att stänga Lerums barnmottagning väcker protester

De grönblå samverkanspartierna i regionstyrelsen (M, C, KD, L, MP) ville gå på tjänsteutlåtandet och låta Södra Älvsborgs sjukhus gå vidare med planerna på att flytta Lerums barnmottagning till Alingsås, liksom mottagningen i Ulricehamn till Borås.

– Sjukhuset har ju motiverat förslaget både ekonomiskt och medicinskt, säger Johnny Magnusson (M) ordförande i regionstyrelsen.

ANNONS

Men förslaget blev alltså nedröstat av S, SD och V till förmån för ett yrkande från Vänsterpartiet. De grönblå reserverade sig.

– Vi har tidigare tagit ett brett politiskt beslut om mer nära vård, därför ville vi stoppa förslaget som går emot det beslutet. Barnfamiljer behöver ha ett rimligt avstånd till vård, säger Carina Örgård (V), ersättare i regionstyrelsen.

Många har sagt upp sig

En ny utredning hur barn- och ungdomsvården ska organiseras i regionen är just nu ute på remiss och V:s yrkande innehåller även ett förslag att flytta över den öppna barn- och ungdomsmedicinska verksamheten i bland annat Lerum till förvaltningen regiongemensam hälso- och sjukvård.

– Vi föregår utredningen här och det är klart att man behöver titta på hur det ska gå till, men vi ansåg att det är viktigt att klargöra detta, säger Carina Örgård.

På barnmottagning i Lerum är personalen glada över att verksamheten får fortsätta där.

– Jätteroligt. Om man står för att vården ska vara nära är det ju det enda raka att vi får vara kvar. För oss är det en arbetsseger, vi har kämpat i många år. Nu hoppas vi det stämmer att vi skyndsamt ska föras över till en annan organisation, säger överläkare Carola Kullberg-Lindh.

ANNONS

Hon berättar att den osäkra situationen har gjort att många sagt upp sig och slutat.

– Vi behöver bygga upp mottagningen igen och rekrytera nya medarbetare.

Sjukhusen måste samråda med respektive sjukvårdsnämnd innan man fattar beslut som har konsekvens för verksamheten. Både västra och södra sjukvårdsnämnden ville avvakta med samråd tills utredningen om organisationstillhörighet var klar, men regionstyrelsen gav klartecken och samråd avslutades i oenighet, därför gick frågan vidare till regionstyrelsen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS