Båtbyggarskola på Orust kan försvinna

Båtbyggarutbildningen på Orust lockar få elever och är dyr att driva. Det anser den politiska majoriteten som nu föreslår att programmet läggs ned.

ANNONS
|

Båtbyggarskolan i Henån startade i början av 1990-talet och drevs inledningsvis i privat regi. För några år sedan tog kommunen över verksamheten, som blivit väl känd och i dag tar emot elever från hela Sverige.

Men trots det har skolan svårt att locka elever och nu vill de styrande politikerna avveckla gymnasieprogrammet.

– Vi har ett 10-tal elever som går där och de är inte från Orust. Vi kan inte bedriva en gymnasieutbildning när våra egna elever inte vill gå där, säger Veronica Almroth (L) ordförande i utskottet för lärande.

Enligt henne är den gamla hantverkstekniken inte heller efterfrågad inom dagens båtbyggarbransch och de som gått där har svårt att få jobb.

ANNONS

Ytterligare en anledning att lägga ned skolan är att kommunen vill ha tillgång till fastigheten för att kunna utveckla centrala Henån, bland annat planeras nya bostäder.

Tjänstemännen har nu fått uppdraget att utreda frågan. Orust kommun, som inte har någon annan gymnasieskola, har avtal med GR och Uddevalla kommun och tanken är att eleverna ska flytta till hantverksprogrammet på Uddevalla gymnasieskola.

– Målsättningen är att avveckla så fort det går, utredningen ska visa hur vi kan göra det så bra som möjligt. Första steget är att stoppa intagningen, säger Veronica Almroth.

Martin Reteike (MP), vice ordförande i utskottet för lärande, är kritisk mot majoritetens förslag.

– Vi vill hellre utveckla än att lägga ned. Båtbyggarutbildningen sätter Orust på kartan och vi vill rädda den så långt det går.

ANNONS