Vill ha besked. Ulla Hedenberg Wikström och Camilla Clain, styrelseledamöter i bostadsrättsföreningen Jordhälla i Svenshögen, vittnar om att planerna på ett asylboende skapar oro och frågor.
Vill ha besked. Ulla Hedenberg Wikström och Camilla Clain, styrelseledamöter i bostadsrättsföreningen Jordhälla i Svenshögen, vittnar om att planerna på ett asylboende skapar oro och frågor.

Asylboende väcker oro i Svenshögen

ANNONS
|

–Kommunikationen till oss är under all kritik. Vi har fått informationen via media och själva fått vara aktiva för att få mer upplysningar, vilket inte varit lätt, säger Ulla Hedenberg Wikström, styrelseledamot i den bostadsrättsförening som äger lägenhetsområdet bredvid det tänkta asylboendet.

Just nu står den aktuella byggnaden – ett gammalt sanatorium – tom. Men ett avtal är redan tecknat mellan Migrationsverket och företaget Jokarjo.

När det nya asylboendet är i full drift blir det en stor förändring för den lilla orten. I dag bor där runt 400 invånare – med asylboendet ökar siffran med 50 procent.

Ordförande Camilla Clain poängterar att alla har förståelse för den globala flyktingsituationen och hon berättar att man har diskuterat till exempel insamling av kläder till de nya grannarna.

ANNONS

Men frågetecknen finns där ändå. Till exempel för brandsäkerheten och personaltätheten. Och för hur samspelet ska fungera mellan nyinflyttade och ortsbor. Myndigheterna kan inte förlita sig på privatpersoners initiativ, menar Camilla Clain – som efterlyser tydliga besked från Migrationsverket.

– Det finns ingen service här, det finns ingen affär, ingen pizzeria, inget bibliotek. Migrationsverket har sagt att det finns en tågstation men det är två kilometer dit, säger Camilla Clain som också är skeptisk till hur de nyanlända ska ha råd att utnyttja tågtrafiken i någon större utsträckning.

Under hösten har flera lägenheter i bostadsrättsföreningen varit ute till försäljning.

– Jag kan ju inte säga att det beror på asylboendet, det kan jag inte. Men vi har haft fler försäljningar under hösten än vi brukar ha, säger Camilla Clain.

Jonathan Kvist, biträdande enhetschef på Migrationsverket, säger till GP att det gamla sanatoriet ännu inte är slutbesiktigat och godkänt. Först därefter blir det aktuellt med mer detaljerad information till de närboende, uppger han.

–I kontraktet finns ett förbehåll att anläggningen inte får användas förrän alla krav är uppfyllda. Vi är i behov av fler och fler platser men vi står inte och faller bara med den här anläggningen.

Bert Karlsson är vd för Jokarjo AB som ska driva boendet på uppdrag av Migrationsverket. Han konstaterar att det ofta är på just små orter som lämpliga lokaler finns.

ANNONS

–Det blir alltid en oro men det brukar lösa sig när vi har haft öppet hus och folk får träffa dem som bor där. Så kommer det att bli i Svenshögen också, säger han.

Bert Karlsson bedömer att boendet kan tas i bruk redan om ett par veckor.

Kommunen avvaktar

• Stenungsunds kommun har än så länge inte fått något formellt besked från Migrationsverket kring om och när asylboendet i Svenshögen ska tas i bruk.

– Vi har bevakning på den här frågan men vi avvaktar tills vi får ett besked, säger kommunchef Kicki Nordberg.

• Enligt Kicki Nordberg har kommunen en god beredskap för att ge de nyinflyttade den samhällsservice de har rätt till. Framför allt handlar det om skolgång för barnen.

ANNONS