Antalet coronatester har halverats på tre veckor

Efterfrågan på tester för covid-19 tycks ha minskat drastiskt de senaste veckorna. I Västra Götaland har antalet utförda PCR-tester halverats på tre veckor, samtidigt som bedömningen är att smittspridningen minskar.

ANNONS
|

Under pingstveckan, vecka 20, testades utfördes ungefär 52 000 PCR-tester för pågående covid-19-infektion i Västra Götaland. Tre veckor senare hade antalet nästintill halverats, visar regionens preliminära statistik.

– Vi tror att det är en minskat antal symptomgivande infektioner i samhället. Det ser vi även normalt under sommarhalvåret, när vi inte har pandemi. De vanliga luftvägsvirusen går ner i frekvens och genomslag, säger Jan Kilhamn, tf. hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Rekommendationen om att testa sig vid minsta symptom har inte förändrats, men regionens bedömning är alltså att betydligt färre har symptom än för några veckor sedan.

– Jag tycker att man ska se att det fortfarande är 30 000 i regionen som provtas, det är ett stort antal och i våra ögon ett tecken på att våra invånare är medvetna om risken och söker sig till provtagning. Det är oerhört positivt.

ANNONS

LÄS MER:Covid-iva på Sahlgrenska stänger – var störst i VGR

Kan boka tid via vårdcentral och Kry

I regionen är det möjligt att testa sig genom hemkörda PCR-tester, som upphandlats av vårdbolaget Kry, men också via de ordinarie vårdcentralerna. Samtidigt handlar det om vårdgivare som har mycket att göra med bland annat den pågående vaccinationen.

Har tillgängligheten till testerna påverkats av det, vad ni har sett?

– Nej, vi har ju valt att ha en väldigt bred organisation och tillgänglighet, med ett antal externa leverantörer för vaccination. Vi kan inte se att det har konkurrerat, utan den kombinerade nyttan av provtagning och vaccinationer har fungerat.

LÄS MER:Båsen står tomma – massvaccinationen blev inte som planerat

Lägst antal fall på åtta månader

Västra Götalandsregionens statistik, som kommer från laboratorierna visar samtidigt att andelen provsvar som är positiva minskar. Förra veckan handlade det om endast cirka två procent positiva provsvar bland 27 661 tester.

Just den här statistiken har blivit särskilt viktig för smittskyddsläkare Thomas Wahlbergs del de senaste veckorna. Databasen Sminet, där fall av smittsamma sjukdomar registreras, har nämligen varit nedstängd i två omgångar.

Först påverkades statistiken för vecka 21 och vecka 22, då vårdgivarna inte kunde registrera nya fall i Sminet under några dagars tid efter ett intrångsförsök. I söndags stängdes databasen ner på nytt, då av säkerhetsskäl.

LÄS MER:FHM:s databas Sminet stängd "av säkerhetsskäl"

Smittskyddet har därför fått hitta alternativa arbetssätt och landat i att cirka 600 av provsvaren förra veckan var positiva för covid-19 – det lägsta antalet på åtta månader.

ANNONS

– Vi får en väldigt bra uppfattning genom att följa våra laboratorier i regionen, som analyserar. Där ser vi också hur många som är positiva, säger Thomas Wahlberg.

– Det är så bra och ungefärligt man kan komma. Sedan är det alltid lite småjusteringar och sådant som behöver göras, men utifrån det vi har fått ta del av från laboratorierna så kan vi på goda grunder säga att vi låg på de talen förra veckan.

Rådet att testa sig vid symptom

För den enskilde individen ska nedstängningen av databasen inte påverka. Smittspårning och dylikt ska kunna inledas som vanligt.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Jan Kilhamn vill därför betona vikten av att fortsätta testa sig. Provtagningskapaciteten ska vara god även under sommaren.

– Oavsett om man fått noll, en eller två doser vaccin finns det skäl att testa sig om man får symptom. Det är just för att vi vill upptäcka tidigt om det finns tecken på vaccingenombrott, lära oss mer och minimera påverkan.

LÄS MER:Närundervisning i skolan under höstterminen

LÄS MER:Kan få nytt coronavaccin till dos två med Pfizer eller Moderna

LÄS MER:Deltavarianten ökar och alfavarianten av corona minskar i Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS