Agnes Wold tycker att det förstås vore bra om alla vaccinerade sig, men menar samtidigt att vård- och omsorgspersonalen måste få bestämma själva hur de vill göra.
Agnes Wold tycker att det förstås vore bra om alla vaccinerade sig, men menar samtidigt att vård- och omsorgspersonalen måste få bestämma själva hur de vill göra. Bild: Totte Vesterlund

Agnes Wold: Tjata inte på vaccinvägrande vårdpersonal

Professor Agnes Wold ser inga större problem med att personal inom kommunal vård och omsorg väljer bort vaccinsprutan.
– Håll inte på att moralisera och bråka med de här personerna. De har burit pandemin på sina axlar och måste få bestämma själva.

ANNONS
|

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och flitigt anlitad coronaröst, har rutit till ett par gånger i vaccindebatten. Det har bland annat handlat om äldres möjlighet till tidsbokning, varför vaccinerade personer kan bära på viruset, vaccinfuskare och kasserade doser.

Men att viss vård- och omsorgspersonal i Mölndals kommun ratar vaccinering är inget hon blir särskilt upprörd över. Dels eftersom det kan röra sig om personer som redan haft covid-19, och dels eftersom de flesta som personalen vårdar själva kommer att vara vaccinerade.

– De här vaccinen är så jävla bra, så om du vaccinerar de boende är de väldigt skyddade mot covid, säger Agnes Wold.

ANNONS

LÄS MER:Vårdpersonal ratade 600 doser av Astra Zenecas vaccin

”Som man sår får man skörda”

Hon tycker inte heller det är märkligt att vissa anställda är skeptiska till vaccinering, eftersom kommunal vård- och omsorgspersonal oftast saknar vårdutbildning.

– Det enda sättet att påverka folk i vaccinfrågan är genom utbildning. Inom sjukvården vaccinerar sig nästan alla, men de har ju en annan medicinsk bakgrund. Klart det är bättre om alla vaccinerar sig, men man kan inte räkna med det, säger Agnes Wold.

LÄS MER:Undersköterskor kan vägra coronavaccin – utan arbetsgivarens vetskap

Det finns faktiskt ingen lag som tvingar vårdpersonal att vaccinera sig, konstaterar Wold.
Det finns faktiskt ingen lag som tvingar vårdpersonal att vaccinera sig, konstaterar Wold. Bild: Totte Vesterlund

Skillnad på vaccin och vaccin

När samtalet kommer in på eventuell moralisk skyldighet ryter Wold ifrån.

– Håll inte på att moralisera och bråka med de här personerna. De har burit pandemin på sina axlar och måste få bestämma själva.

– Man ska inte blanda in moral i detta. Det har inget att göra med medicinska frågor. Folk har rätt att bestämma över sin egen kropp. Om man vill främja vaccination ska det gå lugnt och fint till och bygga på frivillighet och information.

Många hade nog gissat att du skulle vara hårdare mot vaccinvägrare?

– Man måste skilja mellan olika vacciner. Mässling till exempel, där är det jätteviktigt att vi upprätthåller en hög vaccinationsnivå för det krävs för att skydda grupper som inte kan vaccinera sig med ett levande vaccin. Men med covid är det inte ett levande vaccin och det viktigaste är att de som riskerar att bli svårt sjuka och dö av sjukdomen vaccinerar sig.

ANNONS

LÄS MER:Andel vaccinerade barn fortsatt hög

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS