50-plussare kan boka tredje vaccindosen mot covid-19 i Halland

Från och med på torsdag kan alla som är 50 år och äldre boka tid för den tredje dosen covid-19-vaccin i Halland. Regionen blir därmed en av de första i landet att gå vidare till nästa åldersgrupp i prioriteringsordningen.

ANNONS
|

Har det gått sex månader sedan den andra dosen kan hallänningar födda 1971 och tidigare ta den tredje dosen från och med torsdag. Även riskgrupper som är 18 år eller äldre kan boka tid i Halland.

Anledningen är att Region Halland står med tider som man ser riskerar förbli obokade.

− Vi vill inte stå med ett stort antal lediga tider i ett läge där vaccinationen mot covid-19 är vår viktigaste prioritet. Detta är det vi som invånare kan påverka själva, för att kunna fira jul med nära och kära. Därför måste vi bredda erbjudandet till fler och använda hela den kapacitet som finns, säger Bibi Estev, områdeschef för pandemiuppdrag i Region Halland, i ett pressmeddelande.

ANNONS

LÄS MER:Här kan du vaccinera dig under veckan i Göteborg

65-plussare får vykort

För en vecka sedan hade 33 procent av 65–79-åringarna i Halland tagit den tredje dosen. Det är en lägre andel än i grannregionen Västra Götaland (35 procent) och lägre än rikssnittet, som då var 39 procent.

I ett försök att nå fler 65-plussare kommer hallänningar i dagarna att få ett vykort med en uppmaning om att boka dos tre.

− Vi ser att en andel av gruppen som är 65 år och äldre ännu inte har bokat sin tredje dos och vi vill påminna dem om att möjligheten finns, säger Bibi Estev.

Gott om lediga tider i Halland

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat att regionerna når en 80-procentig vaccinationstäckning bland 65–79-åringarna innan de går vidare till nästa grupp i prioriteringsordningen. Myndigheten har dock också uppgett att regionerna kan ta nästa steg tidigare, om de ser att det kan göras utan att de högre prioriterade grupperna trängs undan.

Region Halland menar att det finns gott om tider även nu när fler kommer kunna boka dem.

LÄS MER:Rejält ökat skydd efter den tredje dosen coronavaccin

Tid bokas via 1177 eller telefon

För att få den tredje dosen i regionen hänvisar man alla som kan att boka in sig digitalt via 1177.se. Hallänningar som saknar e-legitimation kan ringa 010-476 19 35, på vardagar mellan klockan 8 och 16, för att få hjälp med att boka en tid.

ANNONS

Alla som är tolv år eller äldre kan även fortsättningsvis boka in sin första eller andra dos på samma sätt.

LÄS MER:Långa köer för vaccin – fick vänta över två timmar

LÄS MER:40 procent av covidpatienterna på iva är vaccinerade

LÄS MER:Hundratusentals stängs ute från evenemangen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS