200 män ska topsas efter mordet i Ulricehamn

Efter mordet i motionsspåret i Ulricehamn har polisen nu skickat ut ett sms till 200 män. Förhoppningen är att någon av männens dna ska matcha med spåren som polisen tror sig ha säkrat efter mördaren eller mördarna. – Personerna vi har kallat har valts ut efter olika kriterier, säger polisens presstalesman Tommy Nyman.

ANNONS
|

Polisen har fortfarande ingen misstänkt efter överfallsmordet på en kvinna i 60-årsåldern i Ulricehamn den 24 oktober. Kvinnan var anställd i kommunen och var välkänd för många på orten.

Efter att hon anmäldes saknad under eftermiddagen den 24 oktober hittades hon senare samma kväll död ochindragen i skogen längs motionsområdet Lassalyckans milspår.

Tre dagar efter mordet anhölls en man misstänkt för mordet. Två dagar senare försattes han på fri fot och mannen är numera helt avskriven från misstankar.

200 män ska topsas

För att hitta mördaren eller mördarna har polisen nu tagit beslut om att skicka ut ett sms till 200 män på bygden som polisen vill hålla förhör med och dna-topsa genom ett salivprov.

ANNONS

– De här männen är inte misstänkta, och att vi har skickat ut sms beror på att vi vill få ordning på det hela och de här personerna kan nu ta kontakt med oss och boka in en tid som passar både dem och oss, säger Tommy Nyman.

Efter den tekniska brottsplatsundersökningen vid platsen där kvinnan anträffades i skogen har polisen säkrat dna-spår – spår som polisen nu vill se om man kan få någon match med.

Proven förstörs om de inte matchar

Presstalesmannen Tommy Nyman uppger att dna-proven som tas kommer att förstöras så fort polisen säkerställt att det inte matchar med de spår som säkrats i mordutredningen.

– Vi får bara jämföra det här proven med spår i just det här fallet. Vi får inte använda dem i något annat syfte och man behöver därmed inte vara orolig eller rädd för att bli misstänkt för något annat eventuellt brott, säger Nyman.

Sms:et skickades ut klockan 7.30 under måndagsmorgonen och enligt Tommy Nyman har flera män redan börjat höra av sig till polisen.

Genom att hålla förhör med männen uppger Nyman även att polisen har möjlighet att få in annan information om mordet som iakttagelser eller andra uppgifter som de kan ha snappat upp.

– Vi ber om allmänhetens förståelse för det här, de allra flesta utan möjligen en eller två har ju rent mjöl i påsen,säger Tommy Nyman, presstalesperson i region Väst.

ANNONS

Expertgrupp har tagit fram kriterierna

I slutet av oktober kopplades polisens gärnignsmannaprofil-grupp in mordutredningen.

– De tog kontakt med ossoch erbjöd sin hjälp eftersom vi i nuläget inte har någon misstänkt. Vi fårse om de kan hitta något mönster eller liknande som kan hjälpa vårt arbete framåt, berättade mordutredningensspaningsledareHelena Ericsson då för GP.

Gärningsmannaprofilgruppenbestår av åtta experter som har möjlighet att stötta komplicerade utredningar, som till exempel vid grova våldsbrott, sexualbrott, utpressning, hot och mordbränder.

Experterna är dels rutinerade mordutredare, men gruppen har även annan typ av kompetens i form av till exempel beteendevetare, rättspsykiatriker och rättsläkare.

Gärningsmannaprofil-gruppens arbete utgår från brottsplatsen där det görs en så kallad ärendeanalys. Experterna analyserar olika typer av beteenden och skador på offret och analyserar även information kring offrets person och vilka risker en gärningsman kan ha tagit för att begå brottet.

Med hjälp av den informationen kan de ta fram en gärningsmannaprofil med hypoteser om gärningsmannens mest troliga motiv för att kunna hjälpa en utredning att hitta en möjlig misstänkt.

Har valts ut efter ålder och geografi

Enligt Tommy Nyman har gruppens arbete hjälpt polisen att välja ut de omkring 200 männen som nu ska topsas av polisen.

– Jag vill inte säga exakt vilka kriterier det handlar om, men det handlar bland annat om ålder och geografi, säger Nyman.

ANNONS

Samtliga förhör med männen som nu har kallats av polisen kommer att genomföras i Ulricehamn.

Att polisen via SMS kallar män till förhöroch topsning är ovanligt men inte unikt. Samma åtgärd gjordes bland annat efter mordet på en kvinna i ett motionsspår i Upplands Väsby för några år sedan.

Så säger lagen om polisens åtgärd.

Rättegångsbalken 28 kap

12 b § Kroppsbesiktning genom tagande av salivprov får göras på annan än den som skäligen kan misstänkas för ett brott, om:

1. syftet är att genom en DNA-analys av provet underlätta identifiering vid utredning av ett brott på vilket fängelse kan följa, och

2. det finns synnerlig anledning att anta att det är av betydelse för utredningen av brottet.

Analysresultatet får inte jämföras med de DNA-profiler som finns registrerade i register över DNA-profiler som förs enligt polisdatalagen (2010:361) eller i övrigt användas för annat ändamål än det för vilket provet har tagits.

Första stycket gäller inte den som är under 15 år. Lag (2010:363).

Källa: polisen.se

ANNONS