Öppna trädgårdar i Göteborg

I Ekebäck visades bland annat en hobbithåla för igelkottar och ett badkar under verandan upp, när flera göteborgare öppnade sina trädgårdar för allmänheten.

ANNONS
|

Bastian Bergström öppnar den svarta luckan till hobbithålan som han och pappa Christian Bergström byggt i villaträdgården bredvid familjevillan i rött tegel i Ekebäck. Runt om har han planterat fingerborgsblommor och salvia, sådant han tyckte såg snyggt ut.

– De flesta rabatter behöver fina kombinationer och kreativitet, men ibland behövs det bara lite galenskap och det har jag gott om, säger 15-åringen och ler stort.

Han och hans två år äldre bror Casper Bergström har alltid fått vara med och jobba i trädgården, förklarar mamma Eva Liljegren.

Familjen är några av de göteborgare som under söndagen visade upp sin trädgård inom ramen för satsningen Tusen trädgårdar.

ANNONS

Tusen trädgårdar

Under söndagen ägde Tusen trädgårdar rum. Det är ett arrangemang där privata och publika trädgårdar visas upp i hela Sverige.

Arrangör är trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson i samarbete med Riksförbundet för Svensk trädgård och Studiefrämjandet.

Asiatisk struktur

Och om Bastian står för knasigheten står Casper för sparsmakad struktur, menar hon, och gestikulerar mot sin förstföddes asiatiska trädgårdsland.

Där är det färre och mindre växter, tydliga geometriska mönster och en bänk.

– Generellt sett tycker jag asiatiska växter är väldigt fina. Jag blev inspirerad av trädgårdarna som finns på Botaniska, säger Casper och pekar ut japansk blodrönn och en blommande koreansk dvärggran.

Han har medvetet valt växter som även fungerar i svenskt klimat.

Grön ätbar vägg

Eva Liljegrens egen favoritdel av trädgården är en grön vägg, där en rad olika ätbara bladväxter är planterade i specialbyggda odlingslådor med vattenmagasin längst ner. Bladväxter, gurkor och tomat klättrar upp längs förrådsväggen. Här plockar familjen också bondbönor, pak choi och rödbetor, som antingen hamnar direkt på spisen eller lagras till senare måltider.

– Allt är ätbart. Så det här är lite för att visa hur mycket mat man kan odla på en liten yta, säger Eva.

Eva Liljegrens gröna vägg är full av ätbara bladväxter, men där finns också gurka och tomater.
Eva Liljegrens gröna vägg är full av ätbara bladväxter, men där finns också gurka och tomater. Bild: Olof Ohlsson

Hon jobbar med miljöfrågor och därför har hållbarhet och anpassning till ett klimat i förändring blivit centralt även i trädgården. Hon pekar ut regntunnan där de hämtar vatten och växter som gynnar pollinatörer. Och de sistnämnda finns det gott om i just den här delen av villaområdet, för grannen på andra sidan vägen har honungsproducerande bin.

ANNONS

– En del som visar upp sin trädgård har en tydlig struktur, men vi har inte följt alla sådana regler, utan mest tryckt ner sånt vi tycker är roligt eller ätbart, säger Eva.

Från barrväxter till ätbara grödor

När familjen köpte huset för cirka 15 år sedan fanns det slipers, gröna barrväxter och ett tag spreds också kirskålen. Men sedan cirka fyra år tillbaka dominerar det stora växthuset den sluttande baksidan.

Där inne finns ett matbord som omges av plantor i olika utvecklingsfaser. Familjefavoriten är malabarspenaten, men i år har de också fått till en ovanligt lång squash.

Växthuset har sällskap av en liten träveranda där Eva berättar att hon satt och läste sagor för barnen när de var små. Nu händer det att hon istället drar ut vattenslangen och fyller badkaret som gömmer sig under några av träplankorna, över hänger honungsrosor som slingrat sig samman med ett äppelträd.

– Här kan jag ligga och äta choklad och jordgubbar. De växer här bredvid, säger Eva.

Christer Bergström, Casper Bergström, Eva Liljegren och Bastian Bergström har tillsammans byggt upp sin trädgård i Ekebäck.
Christer Bergström, Casper Bergström, Eva Liljegren och Bastian Bergström har tillsammans byggt upp sin trädgård i Ekebäck. Bild: Olof Ohlsson

Vill ha mer vatten i trädgården

Christian har stått för det lite tyngre muskelarbetet och snickerierna när familjen har betat av en rabatt i taget. Det går inte att få ner några arbetsmaskiner på den lite lurigt utformade tomten, så han har fått nöja sig med skottkärran. Men det finns fortfarande en orörd del av trädgården och den ser ut att bli hans.

ANNONS

– Det blir vattenfall och karpar. Nej, det tror jag inte på själv, säger han och skrattar.

Strax efter sneglar han på högarna och konstaterar att det är mycket jord som ska grävas bort.

Men någon form av vatten ska det bli, kanske blir det något som liknar den svängda betongformen i den blommande rabatten mitt emot de kvarvarande jordhögarna.

LÄS MER:En blomma för en cykeltur

Tusen trädgårdar

Köksträdgård i Backa

grade crossed
Malin Lingnert beskriver sin köksträdgård som en ganska ordinär villaträdgård där hon odlar på en stor del av tomten, men där det också finns plats för barnlek och hönor.– Jag odlar allt vi vill äta, så det är ganska många olika sorter. Mitt stora mål är att vi inte ska behöva köpa grönsaker i affären, utan vi ska klara oss året runt. Det är allt från kål, lök och ärtor till tomat och sparris. Sen har jag växthus med paprika, tomat, gurka och aubergine. Hennes favoritgröda just nu är broccoli som hon precis börjat skörda. Bild: Backa köksträdgård
Tusen trädgårdar

13 platser att sitta och njuta

grade crossed
Rachel Törnell har bytt ut studsmattan och gräset i trädgården i Strömmensberg mot grusgångar, odlingslådor, små häckar och träd.– Det är grymt många sittplatser. Den är liten, men ändå har vi 13 olika sittplatser. Trädgården ska vara och njuta i. Jag tycker det är roligt att gå och plocka och pilla, men jag odlar inte så mycket grönsaker. Den är mest till att koppla av och umgås i, säger hon. Verandan och växthuset är favoritplatserna.Bild: Rachel Törnell
Tusen trädgårdar

Tema färg, form och doft i Askim

grade crossed
Camilla Danielsson har skrivit en trädgårdsbok och är van vid att ta emot besökare i sin trädgård. Den har vuxit fram under 20 års tid och är uppdelad i olika rum med färg som tema.– Trädgården ska kunna avspegla olika stämningar och känslolägen, säger hon. Camilla beskriver ett rum som under våren sprakar av färger och ska ge en energikick, en annan mer harmonisk grön plats och ett tredje rum med milda rosa färger och starka dofter.Bild: Pelle Danielsson
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS