Årsbok skildrar Varbergsfotografen Mathilda Ranch

ANNONS
|

Mathilda Ranch verkade som fotograf i Varberg under dryga 40 år. Den bildskatt som hon efterlämnat är imponerande och finns till stora delar på Varbergs museum. Där stötte museiintendent Anna-Lena Nilsson på bilderna i samband med att museets fotosamlingar skulle digitaliseras för ett antal år sedan.

- Jag insåg att detta var en helt unik samling. Jag började forska runt Mathilda Ranch och upptäckte också ett spännande livsöde, säger hon.

Att hon var kvinnlig fotograf var i sig inte unikt. Under slutet av 1800-talet var yrket nytt och inget givet manligt revir. Det öppnade dörren för driftiga kvinnor ur borgarklassen som vid den här tiden började söka egna försörjningsmöjligheter.

ANNONS

- Det fanns många duktiga kvinnliga fotografer runt sekelskiftet. Men det finns väldigt lite bevarat från dem, säger Anna-Lena Nilsson.

Men Mathilda Ranch är ett undantag. Efter hennes död 1938 hamnade många bilder och 5 000 glasnegativ i Varbergs museums arkiv. Porträtt, miljöer, arbetsplatser, skolkort som hon utfört på beställning samt även en stor del privatbilder.

I boken finns beställningsbilder och privatbilder. På privatbilderna visas släkt och vänner ofta i festsammanhang - gärna utklädda. Själv gifte hon sig aldrig, men hade tätt umgänge med sin stora syskonskara och syskonbarn. En av systrarna skötte till och med hennes hushåll.

Hon umgicks också mycket med andra medvetna självförsörjande yrkeskvinnor och var med vid grundandet av föreningen för Kvinnors politiska rösträtt i Varberg.

En annan betydelsefull del av hennes produktion är dokumentationen över arbetplatser, exempelvis postkontoret i Varberg, lasarettsköket och Varbergs Yllefabrik. Bilder som kanske användes till reklambroschyer eller årsberättelser.

- Med all säkerhet var de beställda. Hon var affärskvinna och gjorde ingenting utan att tjäna pengar på det, säger Anna-Lena Nilsson.

Bildmaterialet i årsboken har bearbetats av museifotograf Arne Persson. Han har lagt ner åtskilliga timmar på att från Mathildas glasplåtar göra kopior som han tror att hon själv hade velat ha dem.

ANNONS

- Man baxnar över hennes hantverksskicklighet. Hon jobbade alltid bara i befintligt ljus, som fotograf i dag blir man väldigt imponerad.

Några av bilderna finns i stortformat på en mindre utställning i Varbergs museum. Bilder med skärpa och komposition som är anslående.

- Mathilda ville göra konstnärligt fotografi, hon drev hela tiden tekniken vidare, säger Arne Persson.

Varbergs museum planerar en större utställning med Mathilda Ranchs bilder under 2007.

ANNONS