Akrivbild
Akrivbild Bild: Sebastian LaMotte

Äggnäringen kräver att priset höjs

Sommarens uttorkade skördar gör att priserna på ägg måste höjas, det menar branschorganisationen Svenska Ägg.
– Vi hoppas att man som konsument ska vara beredd att betala ökningen, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg.

ANNONS
|

Den extrema torkan har resulterat i dåliga skördar och därmed har det blivit dyrt för bland andra äggproducenter att förse hönsen med foder. Nu kräver äggnäringens branschorganisation Svenska Ägg att priset på ägg måste höjas i butik.

– Vi hoppas att priserna kommer att höjas så att producenterna kan få kostnadstäckning. Det måste till en höjning, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg.

Enligt organisationen behöver äggpriserna höjas med tio till femton öre per ägg för att kompensera producenterna.

– Torkan har drabbat produktionen och man säger att ungefär mellan tummen pekfingret har det varit 30 procent mindre skördar i år i jämförelse med ett normalår. I vissa delar av Sverige har man fått en halv skörd eller ingen skörd alls, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

ANNONS

Torkan har drabbat bönderna hårt, något som GP rapporterat om vid flera tillfällen under sommaren, och har bland annat påverkat köttproduktionen. Även om priserna på foder pendlar upp och ner i vanliga fall medför sommarens torka att de höga foderpriserna kommer att kvarstå till nästa år då man hoppas på en bättre skörd.

– Vi hoppas att man som konsument ska vara beredd att betala ökningen. Ägg är ett så bra baslivsmedel. Det är värt vart enda öre, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS