Sprängmattor framför den västra arbetstunneln.
Sprängmattor framför den västra arbetstunneln. Bild: Trafikverket

Västlänken får senare sprängningstider

Från och med den här veckan kommer Trafikverket ha möjlighet att spränga i en av Västlänkens arbetstunnlar så sent som klockan kvart i tio på kvällen.
– De nya sprängningstiderna kommer att innebära en större flexibilitet för produktionen, säger Camilla Hult, mediekommunikatör i Väst.

ANNONS

Det är sprängningstiderna för den västra arbetstunneln vid Södra vägen som kommer att utökas.

Tidigare har man fått spränga vid tre olika tillfällen på dygnet, alla mellan kvart i tio på morgonen och kvart i sju på eftermiddagen. Nu har man alltså förlängt tiden och den sista sprängningstiden är istället vid 21.45.

– Vi kommer inte att spränga fyra gånger om dagen, men vi får en större möjlighet, säger Camilla Hult.

LÄS MER:Sabotage av Västlänken – en miljon liter vatten läckte

"Kan låta rätt rejält"

I nuläget har man sprängt sig ungefär 50 meter in i tunneln och passerat Carlanderskas huvudbyggnad. Allteftersom arbetet rör sig bortåt och neråt, kommer ljud och vibrationer upplevas svagare för boende i närheten av tunneln.

ANNONS

– Det kan låta rätt rejält vid mynningarna, för de som bor längre ifrån låter det som ett åskmuller eller smatterband, säger Johan, byggledare berg, Västlänken, i ett pressmeddelande.

Den västra arbetstunneln används tillsammans med den östra till att ta ut berg från stationsdelarna och spårtunneln. När Västlänken är klar kommer de att användas som servicetunnlar.

Boende i området nära arbetsplatserna har fått information om den förlängda sprängningstiden.

LÄS MER:Så ser Liseberg ut inifrån – när Västlänksbygget är igång

ANNONS