Ylva känner sig trygg i Gangnam

Minns ni monsterhiten Gangnam Style? Videon är visad flera miljarder gånger på Youtube. Ylva Bergvik från Lerum bor i Gangnam. Här känns hotet från Nordkorea mycket avlägset. – Jag känner mig hur trygg som helst, säger hon.

ANNONS
|

Gangnam är den trendiga stadsdelen i jättestaden Seoul. Ett centrum för business och shopping. En värld av skyskrapor och panoramafönster och med en oavbruten ström av människor på trottoarer och boulevarder, intill traditionella kvarter med gatuhandel och restauranger. Bilar, röster och musik bildar en ljudkuliss. Kryddstarka dofter kittlar. Det är hög puls.

– Inte långt härifrån ligger också de största klinikerna för plastikkirurgi. Det är vad Gangnam Style handlar om, en ironi över den framgångsrika och utseendefixerade rika stilen, säger Ylva när vi möts i lördagsvimlet utanför en av utgångarna från tunnelbanan.

Ylva har bott här i fyra år. Hon kommer från Lerum och läste grafisk design och digitala medier vid Högskolan Väst i Trollhättan. Hennes hobby är att skapa smycken av återanvända datadelar.

ANNONS

– Idén kom ifrån att jag såg konst i kretskort, att det var ett vackert mönster, och i vissa kretskort är det riktigt guld också. I korten såg jag recykled robots, små, gulliga figurer, och tyckte det var väldigt kul att göra. Så började jag med det och intresset växte.

Ett halvårs förberedelser

Experter kan till och med se från vilka datorer kretskorten kommer. Det är sakkunskap som vi kommer att möta i Antikrundan om hundra år.

Ylva är van att resa, med sina föräldrar och på egen hand. Metropolen Seoul såg hon som en spännande möjlighet. Hon förberedde sig ett halvår innan hon flyttade.

– Jag visste vad jag skulle göra. Jag jobbar med grafisk design och marketing och det var enklare att skaffa lägenhet här än i Göteborg. Det gick på en vecka.

Hon blev rekryterad till ett helkoreanskt it-företag, som även hade kontor i Silicon Valley i USA. Nu är hon anställd på ett norskt kosmetikföretag. Hon arbetar med marknadsföring i sociala medier mot den nordiska marknaden i Sverige, Norge och Danmark.

Produkterna tillverkas i Korea.

– Kosmetika är oerhört stort här, säger Ylva.

En stor skillnad mellan Göteborg och Seoul är klimatet, framhåller hon.

– Vi har långa höstar med soliga dagar, med löven som ändrar färg, och vårarna med de fantastiskt vackra körsbärsträden. Och det ligger riktiga skidbackar bara några timmar bort från Seoul. Jag har åkt mycket skidor utför i Sydkorea på vintern.

ANNONS

"Det är en livsstil att träffas på en restaurang"

Restauranger, barer och ambulerande gatukök finns överallt. Att äta ute är vanligt. Du kan även få maten hemkörd utan extra kostnad.

– Det är en livsstil att träffas på en restaurang, det är avslappat och härligt. Hemma i Lerum skulle jag behöva planera för att åka in till Göteborg. Det är mycket lättare här.

Hon har många koreanska vänner.

– De är lätta att umgås med. Många yngre koreaner har studerat utomlands och har väldigt öppna sinnen. Men det finns koreaner som är påverkade av den äldre generationen och mer strikta och konservativa.

Hennes koreanska bekanta talar ofta om hur hierarkiskt det är på kontoren.

– Deras chefer är övermakten och det går inte att ifrågasätta. De kan inte föra fram nya idéer. Det är väldigt synd för landet skulle kunna utvecklas mer. Nu tvingas de in i ett slags militär anda, att jobba som myror och bara ta order. Den unga generationen börjar protestera, men hierarkin kommer att finnas kvar så länge de gamla cheferna – oftast är det gubbar – inte går i pension.

Självmordsstatistiken är hög

Att gå i skolan är dyrt och krävande i Sydkorea.

– Jag har fått insyn i det. Efter skolan går man till en efterskola för att klara det stora testat för att ta sig in på de största universiteten. Det ligger mycket prestige i det med press från föräldrar och släkt med ett gammalmodigt synsätt. Det är därför självmordsstatistiken är hög bland dem som misslyckas.

ANNONS

Utseendefixeringen är anmärkningsvärd, tycker Ylva:

– I koreansk kultur är det viktigt vad andra tänker om dig. Därför är plastikkirurgi så vanligt. Många har åsikter om ditt utseende. Det är olyckligt. En av mina koreanska kompisar berättade at hennes bästa vänner kunde fråga när hon ska fixa näsan. Det är normalt att säga det.

Och när du har tagit examen får du plastikkirurgi i present av dina föräldrar.

– Ögonlyft är väldigt vanligt. I tunnelbanan ser du också reklam för de här rådjursansiktena där man filat ner käken och strukturerar om ansiktet. Bland yngre kvinnor är situationen är så krass att man ofta anställs efter utseendet.

"Jag kommer undan med lite saker"

Själv har Ylva inte utsatts för något speciellt, kanske är det för att hon är från utlandet.

– Jag kommer undan med lite saker som annars kanske inte är helt korrekt, skrattar hon.

Det är inget jämlikt land:

– För samma jobb får du helt olika lön på grund av kön. Om du är gravid tvingas du nästan bli hemmafru för att få tillräcklig tid med barnen. Det är konstigt att regeringen håller fast vid den gamla aspekten. Sydkorea är jättemodernt, men de lever kvar i ett 1700-talsstänk. Det är bedrövligt att kvinnor behandlas så.

ANNONS

Ändå vill du vara här?

– Jag jobbar ju på ett skandinavist kontor och drabbas inte alls av det. Jag tycker att Sydkorea är spännande. Om du ska vara någonstans just nu är det i Seoul. Det är här som mycket sker inom i trend och kosmetik. Och jag har mina vänner och mitt liv. Det påverkar inte mig direkt.

Det hon gillar med Sydkorea är att det är ett väldigt tryggt och rent land.

– Människorna är oerhört stolta över sin kultur och sitt land som de har fått arbeta så hårt för att bygga upp efter kriget på 50-talet.

De talar inte så mycket om konflikten med Nordkorea, som bara ligger fem mil norr om Seoul.

– De har levt så länge med krisen. Ingen av mina kompisar oroar sig så varför ska jag göra det. Den svenska ambassaden skickar ut nyhetsbrev och jag har än så länge inte sett något om att situationen har trappats upp. Jag har full tillit till att vi får information om det skulle vara något.

Är inte risken att ni går i en trygghetsbubbla som kan spricka väldigt fort?

– För några månader sedan hade de en drill med Hesa Fredrik där de skulle öva sig på att springa ner i tunnelbanan för att söka skydd. När det kom igång var det ingen som reagerade och gjorde någonting. Man gick omkring på gatorna och drack sitt kaffe. Vad händer om det är på riktig och inget sker? Det slog mig.

ANNONS

– Å andra sidan gick Hesa Fredrik igång i Sverige för ett tag sedan av misstag, på en dag då den inte skulle testas. Då reagerade svenskarna och undrade vad det var. Det är intressant: Svenskarna reagerar när det aldrig händer någonting. Man kan bara hoppas att sydkoreanerna kommer att reagera om det blir allvar.

Kommer du att bo kvar i Sydkorea?

– Ja, just nu har jag mitt liv här och arbetssituationen är bra. Jag tycker fortfarande att det är en spännande kultur. Jag har också dykcertifikat sedan jag var femton år och det är väldigt lätt att nå Filippinerna på två timmar. Japan ligger lika nära. Har jag ledigt i fyra dagar är det enkelt att åka till länder där jag inte varit eller vill komma tillbaka till.

Nästa avsnitt: Orosmoln över OS-byn

ANNONS