Mike Ryan, WHO:s chef för krisberedskap.
Mike Ryan, WHO:s chef för krisberedskap. Bild: Salvatore Di Nolfi

WHO: Sverige bör rekommendera munskydd

Världshälsoorganisationen (WHO) har följt ändringarna som den svenska regeringen presenterat de senaste dagarna. Nu kommer man med ytterligare ett råd till Sverige: rekommendera munskydd.
– Munskydd fungerar och fungerar särskilt bra i miljöer där man inte kan hålla avstånd, säger Mike Ryan, WHO:s chef för krisberedskap, till Svenska Dagbladet under WHO:s pressträff.

ANNONS
|

Det var när Världshälsoorganisationen, WHO, höll pressträff på måndagen som organets chef för krisberedskap Mike Ryan uttalade sig om läget i Sverige, och närmare bestämt synen på munskydd.

Ryan inledde med att tala om hur Sverige hanterade pandemin under våren och sommaren.

– De svenska myndigheterna fick, vad jag anser, ett högt genomslag på sina första åtgärder i våras, mycket genom de sociala kontrakt som fanns sedan innan i Sverige, sade Mike Ryan till Svenska Dagbladet under WHO:s pressträff.

Krisberedskapschefen fortsatte med att lyfta fram ett exempel, det faktum att 50 procent av svenskar lever i singelhushåll och därmed lättare kan undvika smittspridning, innan han nämnde några av utmaningarna.

ANNONS

– Det fanns problem på äldreboenden och bland invandrargrupper i generationsboenden, så det var inte utan några svårigheter.

WHO: Munskydd fungerar

Mike Ryan fick därefter, baserat på hur läget ser ut i världen och främst Europa med stigande kurvor, förklara hur han och WHO ser på de åtgärder som man kan ta till – och närmare bestämt synen på munskydd.

– Vi rekommenderar alla länder i situationer där det finns samhällsspridning att överväga användning av munskydd. Munskydd fungerar och fungerar särskilt bra i miljöer där man inte kan hålla avstånd, sade Mike Ryan.

LÄS MER:Se bilderna: Så hanterar världen corona i vardagen

Ryan utvecklade sitt resonemang med att munskydd bör användas som ett komplement till andra åtgärder, såsom fysiskt avstånd, handhygien och att undvika stora folksamlingar.

Dessutom gäller det att inte slarva med skötseln av munskyddet.

– Användning av munskydd måste också kopplas till handtvätt. Man måste ha rena händer när man sätter på och tar av munskyddet. Man måste också använda munskyddet på rätt sätt och aldrig ha det under näsan.

LÄS MER:Det går att förstå linjen i munskyddsfrågan – trots allt

Att den svenska strategin generellt hårdnat under senhösten ser Ryan inte som någon svaghet – tvärtom.

– Att anpassa, ändra och skifta strategier är inte en svaghet – det är en styrka. Det krävs mod för att våga frångå en väg man tidigare slagit in på. Det är inte ett misslyckande utan tecken på att systemet kan lyssna och anpassas till en ny verklighet som man kan inte förväntade sig, säger han till Svenska Dagbladet.

ANNONS

LÄS MER:Så fortsätter livet i Göteborg efter de nya coronarestriktionerna

”Inte en tid för motanklagelser”

Slutligen summerade Ryan sitt svar med att uppmuntra till gemensamhet och fortsatt förtroende mellan samhällets olika sektorer och regering.

– Det här är inte en tid för motanklagelser. Det är en tid för solidaritet, en tid för att gå vidare enade och hitta den rätta kombinationen av åtgärder och implementera dessa på ett rättvist sätt med minsta möjliga bestraffning.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS