Talman Nancy Pelosi gestikulerar mot sina demokratiska partikamrater under president Donald Trumps State of the union-tal. Bredvid henne syns vicepresident Mike Pence.
Talman Nancy Pelosi gestikulerar mot sina demokratiska partikamrater under president Donald Trumps State of the union-tal. Bredvid henne syns vicepresident Mike Pence.

Vitklädda kvinnor stal showen vid Trumptal

President Donald Trumps utspel i all ära, men det många tar med sig från State of the union-talet är bilderna av vitklädda kvinnliga kongressledamöter som kramar om varandra och gör "high five".

ANNONS
|

Glädjescenen bröt ut när presidenten från talarstolen hyllade att en majoritet av de nya jobben i USA i fjol gick till kvinnor – och att det även gällde kongressen som nu har rekordmånga kvinnliga ledamöter.

Symboliserar kamp

Uppmaningen till kvinnor från båda partierna att bära vitt när de lyssnade på det direktsända talet till nationen kom från representanthusets arbetsgrupp för demokratiska kvinnor. Vitt är den färg som symboliserar kvinnors kamp för rösträtt i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

- Genom att bära suffragetternas vita färg sänder vi ett respektfullt solidaritetsbudskap till kvinnor över hela landet och förkunnar att vi inte kommer att backa från de rättigheter vi kämpat så hårt för, sade arbetsgruppens ordförande Lois Frankel till nyhetskanalen CNN före anförandet.

ANNONS

De vitklädda kvinnorna syntes onekligen när tv-kamerorna svepte över åhörarna under State of the union-talet. Även talman Nancy Pelosi, som satt snett bakom Trump, bar vitt.

Jätteprotester

Kvinnors rättigheter har kommit under luppen extra mycket under Donald Trumps tid i Vita huset. Under valrörelsen uppmärksammades sexistiska kommentarer som Trump fällt i en intervju för flera år sedan och i samband med hans installation hölls enorma kvinnodemonstrationer i Washington DC och andra städer. Under presidentskapet har även me too-rörelsen kulminerat och i höstas hölls hätska senatsförhör med en HD-domarkandidat som anklagats för sexuella övergrepp.

Traditionen för politiskt aktiva kvinnor att bära vitt går dock längre tillbaka än så och har setts vid tidigare kongresstal. Vid Donald Trumps presidentinstallation bar hans demokratiska motståndare i valet 2016, Hillary Clinton, vit byxdress.

TT

Fakta: Kvinnor i USA:s kongress

När den pågående 116:e kongressen öppnade i början av januari tog totalt 127 kvinnor plats på de 535 röstberättigade stolarna i de båda kamrarna. 102 av representanthusets 435 ledamöter är nu kvinnor och 25 av de 100 senatorerna. Det innebär att 23,7 procent av kongressledamöterna är kvinnor, vilket är rekordmånga.

När den 115:e kongressen avslutades satt 87 kvinnor i representanthuset och 23 kvinnor i senaten. Det motsvarade 20,6 procent av ledamöterna.

Den första kvinnan som valdes in representanthuset var Montanarepublikanen Jeannette Rankin som svor ämbetseden 1917. Den första kvinna att valjas in i senaten var Arkansasdemokraten Hattie Caraway, som satt i senaten mellan 1931 och 1945. Nästan tio år tidigare 1922 fick dock Rebecca Latimer Felton från Georgia en fyllnadsplats i senaten på grund av ett oväntat dödsfall, men hon hade den enbart i ett dygn.

Källa: Center for American Women and Politics med flera

ANNONS