Ungerns premiärminister Viktor Orbán inför det ungerska parlamentet i måndags. Arkivfoto.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán inför det ungerska parlamentet i måndags. Arkivfoto. Bild: Tamas Kovacs/MTI/AP/TT

Vakande ögon på Ungern

Ungerns planerade nödlagar för att bekämpa coronakrisen följs av vakande ögon och varnande fingrar. Glöm inte demokratiska principer, varnar både Europarådet och EU.

ANNONS

Premiärminister Viktor Orbán och hans regering vill ha möjlighet att styra genom dekret under obestämd framtid, för att kunna "vidta extraordinära åtgärder i syfte att garantera stabilitet vad gäller såväl liv, hälsa, personlig och materiell säkerhet som ekonomin".

Förslaget stoppades av oppositionen i måndags, men väntas gå igenom vid ett nytt försök i parlamentet nästa tisdag.

Utanför Ungern är dock många skeptiska till vad förslagen innebär och hur mycket makt regeringen egentligen kommer att få. Än så länge är den offentliga kritiken inlindad och försiktig.

"Ett obestämt och okontrollerbart nödläge kan inte garantera att de grundläggande demokratiska principerna följs", varnar exempelvis Europarådets generalsekreterare Marija Pejcinovic Buric i ett brev till Orbán.

ANNONS

Liknande ord hörs också från både EU-parlamentet och EU-kommissionen.

– Det är nödvändigt att alla åtgärder är strikt proportionerliga och tidsbegränsade för att kunna hantera krisen och även i linje med internationell och europeiska åtaganden när det gäller mänskliga rättigheter, säger EU-kommissionens talesman Eric Mamer, sedan läget "väckt oro" vid onsdagens kommissionsmöte i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS