Vaccin i Ghana – ny fas i global pandemikamp

Ghana i Västafrika har fått sina första doser av vaccin inom ramen för Covax. Det är ett ny fas i den globala kampen mot covid-19 och ett hopp även för fattigare länder.

ANNONS
|

Covax är ett program som leds av Världshälsoorganisationen WHO och Vaccinalliansen Gavi för en rättvisare fördelning av doser från rikare till fattigare länder. Det har inledningsvis gått trögt medan kampanjerna tagit fart i nationer som har råd att finansiera utveckling, tillverkning och upphandling av vaccinmängder som överstiger de egna befolkningarnas behov.

Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi och infektionsöverläkare vid Karolinska Institutet varnade nyligen i GP för konsekvenserna av snedfördelningen. Om bara en liten del av mänskligheten får tillgång till vaccin och utan globalt samarbete kan pandemin pågå mycket längre än någon vill:

– Det går inte att de rikaste går före i kön och kapar åt sig det mesta. Det är inte bara själviskt. Det är dumt, sa hon.

ANNONS

Sedan dess har kritik och farhågor inte minskat. Flera världsledare har reagerat och G7-länderna, Inklusive USA, lovat att fördubbla sina insatser. Leveransen av doser från Indien till Ghana uppges vara det första konkreta steget för det globala Covax-projektet.

"Dessa 600 000 Covax-vaccin utgör del av en inledande fas leveranser av vaccin från Astra Zeneca/Oxford, som licensierats ut till The Serum Institute of India", citerar AFP en kommuniké från FN-organen Unicef och WHO. "De representerar delar av den första vågen av covid-vaccin som är på väg till flera låg- och medelinkomstländer".

LÄS MER:Professor varnar för global tävling om vacciner

Få vaccinsprutor i fattiga länder

Hittills har över 200 miljoner vaccindoser mot covid-pandemin injicerats i rika länder. I Afrika är situationen en helt annan. Dödsfallen kopplade till covid-19 har ökat med 40 procent under den senaste månaden, uppgav WHO i ett uttalande tidigare i månaden. "Det sammanfaller med att Afrika kämpar mot nya, smittsammare varianter och växlar upp till den största vaccineringskampanjen någonsin."

Covid-19 stod då för snart för 100 000 döda på kontinenten med närmare 3,7 miljoner bekräftat smittade.

Målet för Covax är att fattigare länder kostnadsfritt ska förses med två miljarder doser under 2021. Kina och Ryssland är två stora producenter i hård konkurrens på en global marknad där närvaro även kan få geopolitisk betydelse.

ANNONS

För EU, i diplomatisk kris med Ryssland efter förgiftningen av regimkritikern Aleksej Navalnyj, har det inledningsvis varit ett huvudbry att flera öst- och centraleuropeiska länder övervägt att köpa det ryska vaccinet Sputnik V trots att det inte var godkänt på EU-nivå. Men med goda medicinska resultat kommer andra överväganden.

Serbien, som vill blir EU-medlem, är efter Storbritannien det europeiska land som kommit längst med sitt vaccinationsprogram till stor del tack vare kinesiska doser.

Men om det under överskådlig tid kommer att vara brist på vaccin, finns samtidigt en utbredd motvilja mot vacciner i ett land som Tyskland, som enligt förbundskansler Angela Merkel är inne i en tredje våg av smitta. En ny studie beställd av den inflytelserika Bertelsmann Stiftung och genomförd i slutet av förra året visar att 34 procent av tyskarna inte kommer att vaccinera sig, skriver TT. 1 012 personer deltog i studien.

Ungefär lika många såg negativa följder av de tyska restriktionerna för medborgerliga fri- och rättigheter.

LÄS MER:Friska ska smittas med coronavirus frivilligt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS