En muslimsk demonstrant bär en sköld i närheten av ett utbränt polisfordon. Protesterna i Jakarta mot stadens kristne guvernör urartade när mörkret föll över jättestaden.
En muslimsk demonstrant bär en sköld i närheten av ett utbränt polisfordon. Protesterna i Jakarta mot stadens kristne guvernör urartade när mörkret föll över jättestaden.

Våldsamma protester i Jakarta

Brinnande polisbilar, attacker mot poliser och en ordningsmakt som svarar med tårgas. Nära 50 000 muslimska demonstranter i Jakarta kräver att den kristne guvernören Basuki Tjahaja Purnama ska dömas för att ha hädat Gud.

ANNONS
|

Protesten startade lugnt och fridfullt, men när mörkret föll över jättestaden bröt våldsamheter ut. Hårdföra radikala demonstranter, klädda i vita uniformer, löper amok och kastar flaskor. Flera försöker också sätta eld på sköldar som ingår i polisens skyddsutrustning.

Kraven på Purnamas avgång ställs sedan guvernören gjort uttalanden som kan uppfattas som blasfemi, ett känsligt ämne och förbjudet i lag i det av muslimer dominerade landet. Han har bett om förlåtelse, men protesterna mot honom har ökat i omfattning.

Förste etniske kinesen

Purnama är den förste indonesen ur en etniskt kinesisk folkgrupp som innehar guvernörsposten i huvudstadsregionen. Han kallas ofta "Ahok", ett kinesiskt smeknamn, och nu planerar han att ställa upp för återval i guvernörsvalet som hålls i februari 2017.

ANNONS

Kampanjen mot honom har också rasistiska undertoner, och i sociala medier har det postats uppmaningar om att döda honom.

Några muslimska grupper manar redan nu väljare att inte rösta på Purnama, som är Jakartas andre kristne guvernör. Motståndarna till honom har åberopat en vers i koranen som förbjuder muslimer att leva under icke muslimskt ledarskap. Andra uttolkare hävdar att versen inte ska tolkas bokstavligt utan enbart gäller under krigstillstånd, rapporterar BBC News.

Poliser i hijab

Kring 20000 poliser, militärer och annan säkerhetspersonal bevakar protesterna, och det fanns planer på att låta kvinnliga poliser i hijab inta frontlinjerna eftersom det kunde ha en lugnande inverkan på demonstranterna.

Demonstrationerna i Jakarta har följts av solidaritetsmanifestationer runt om i andra städer på ön Java, och protester har brutit ut även i städer så långt borta som i Makassar i östra Indonesien.

Fakta: Indonesien

Indonesien är världens fjärde folkrikaste land med en befolkning på över 252 miljoner människor. Sedan den 9 juli 2014 är Joko Widodo president i landet, han efterträdde ex-generalen Susilo Bambang Yudhoyono som styrde landet i tio år.

Joko Widodo tillhör det sekulära och nationalistiska Demokratiska partiet Kamp (PDI-P).

Indonesisk politik balanserar mellan sekulära och muslimska krafter, där sekulära partier dominerar.

Sedan slutet av 90-talet har Indonesien utvecklats i demokratisk riktning, men rättssäkerheten är svag och korruptionen utbredd.

Fakta: Landguiden och Utrikespolitiska institutet

ANNONS