Medlemmar i Polisario vid begravningen av rörelsens förre ledare Mohamed Abdelaziz i fjol. Arkivbild.
Medlemmar i Polisario vid begravningen av rörelsens förre ledare Mohamed Abdelaziz i fjol. Arkivbild.

Västsahara-samtal i säkerhetsrådet

ANNONS
|

Behovet av en politisk process är trängande, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter.

FN:s generalsekreterare António Guterres meddelade för några veckor sedan att han vill få igång förhandlingarna mellan parterna igen, för att försöka få slut på en av världens mest svårlösta konflikter.

Resolutionen skulle sätta press på Västsaharas självständighetsrörelse Polisario att omedelbart dra sig tillbaka från buffertzonen vid gränsen till Mauretanien, enligt ett utkast som AFP läst. Marockos styrkor lämnade området i februari.

Marocko tog kontroll över Västsahara 1975, då kolonialmakten Spanien lämnade landet. Det ledde till ett gerillakrig som varade fram till 1991, då FN mäklade fred och sände fredsbevarande styrkor till området.

ANNONS

Men medan Marocko kan tänka sig autonomi under fortsatt marockanskt styre vill Polisario ha en folkomröstning om självständighet.

FN har de senaste tio åren initierat ett flertal förhandlingar mellan styret i Rabat och Polisario, den senaste 2012, hittills utan att någon lösning nåtts.

TT-AFP

Fakta: Västsahara

Västsahara ligger söder om Marocko och gränsar i övrigt till Algeriet och Mauretanien. Det är ett av världens mest glesbefolkade länder.

Befolkningen uppgår till några hundratusen personer. Många av ursprungsinvånarna bor i flyktingläger i Algeriet och västsaharierna är i minoritet i sitt eget land sedan många marockaner flyttat in efter ockupationen 1975.

Källa: Landguiden

ANNONS