Utrensningar på turkiska departement

Turkiet har gett order om att 85 anställda på energi- och utbildningsdepartementen ska gripas, rapporterar tv-kanalen CNN-Türk. Det är ett led i president Recep Tayyip Erdogans klappjakt på sympatisörer till den i USA bosatte predikanten Fethullah Gülen.

ANNONS
|

Erdogan har pekat ut Gülen som inspiratören till det misslyckade kuppförsöket den 15 juli ifjol och kräver att han ska utvisas ur USA.

Ordern om massgripandena blev känd samma dag som Erdogan besöker president Donald Trump i Vita huset. Sammanlagt har omkring 150000 personer blivit avstängda eller avskedade från sina jobb efter kuppförsöket, enligt Reuters. De flesta av dem har varit verksamma i den offentliga sektorn.

Direkt efter kuppförsöket visade många turkar förståelse för att myndigheternas ingripanden. Men allt eftersom de har ökat har kritiken vuxit.

Fethullah Gülen har inför Erdogans USA-besök skrivit en artikel i Washington Post som kritiserar presidentens auktoritära ledarstil. Han anklagar Erdogan för att systematiskt ha förföljt oskyldiga människor sedan kuppförsöket. Han hävdar att över 300000 turkiska medborgares liv har ödelagts av maktapparaten.

ANNONS

Gülen vädjar också till Turkiets europeiska allierade och USA att bidra till att återställa demokrati i landet.

TT

Fakta: Erdogan utvidgar mandat

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, 63, vann förra månaden med knapp marginal en folkomröstning som kraftigt utökar hans makt.

Från och med november 2019 får den turkiske presidenten utökad verkställande makt på bekostnad av regeringen. Det blir då presidenten som utser ministrar.

Erdogan var premiärminister från 2003 tills han blev president 2014.

ANNONS