Burmas ledare Aung San Suu Kyi och USA:s utrikesminister Rex Tillerson möttes på onsdagen i Burma.
Burmas ledare Aung San Suu Kyi och USA:s utrikesminister Rex Tillerson möttes på onsdagen i Burma.

USA vill att våldet i Burma utreds

En trovärdig utredning av det som USA överväger att kalla "etnisk rensning" gentemot minoritetsbefolkningen rohingya i Burma måste ske. Det var utrikesminister Rex Tillersons huvudbudskap efter mötet med den burmesiske ledaren Aung San Suu Kyi.

ANNONS
|

De trovärdiga rapporterna om säkerhetsstyrkornas omfattande övergrepp har skapat djup oro i Washington DC, sade Tillerson enligt nyhetsbyrån AFP.

- Bilderna som visar vad som hänt är helt fruktansvärda.

Suu Kyi har kritiserats för tystnad i samband med insatserna som lett till att över 600000 rohingyer de senaste månaderna flytt delstaten Rakhine till Bangladesh. FN har kallat det inträffade ett skolboksexempel på etnisk rensning.

ANNONS

Stående bredvid Suu Kyi i huvudstaden Naypyitaw fördömde Tillerson räder mot rohingyer samt underströk att Burmas regering har ansvar att skydda alla inom landets gränser. USA:s utrikesminister förordar inte breda sanktioner mot landet, men säger att riktade sanktioner mot vissa individer kan vara lämpligt.

Tillerson lovar nära 400 miljoner kronor i ytterligare amerikansk flyktinghjälp och uppmanar Bangladesh och Burma att hjälpas åt så att rohingyer kan återvända hem, skriver Reuters.

Fredspristagaren Suu Kyi, som delvis anses vara bakbunden av landets mäktiga militär, förnekar att hon tigit stilla. I stället har hon försökt undvika att spä på spänningarna ytterligare, sade hon.

TT

Fakta: Minoritetsbefolkningen rohingya

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Hundratusentals muslimer är nu på flykt sedan deras byar bränts ned och människor dödats. Den burmesiska militären, som hävdar att man genomför insatser mot "extremterrorister", lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.

Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lade fram en rapport om situationen för rohingyer. I den rekommenderade han bland annat att folkgruppen får medborgarskap samt tillgång till skola och sjukvård. Sedan dess beräknas närmare 600000 rohingyer ha flytt över gränsen till Bangladesh.

Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno), al-Jazira, Civil Rights Defenders med flera

ANNONS