USA:s utrikesminister Antony Blinken på Natomöte i Riga.
USA:s utrikesminister Antony Blinken på Natomöte i Riga. Bild: Roman Koksarov/Pool via AP/TT

USA påstås ha bevis för ryska anfallsplaner

USA:s utrikesminister säger sig ha "bevis" för att Ryssland har planer på aggressiva insatser mot Ukraina. Utspelet gjordes under militäralliansen Natos utrikesministermöte i Riga i Lettland.

ANNONS

Ordkriget mellan Ryssland och Nato intensifierades under Natomötet som pågick två dagar. Mötet avslutades på onsdagen, men många av representanterna fortsätter till Sverige för möte med den europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationen OSSE utanför Stockholm på torsdagen.

På en pressträff i samband med Natomötet sade USA:s utrikesminister Antony Blinken att man har uppgifter om Rysslands planer:

– Vi är djupt oroade över bevis som visar att Ryssland har utformat planer på betydande aggressiva rörelser mot Ukraina, planer som inkluderar försök att destabilisera Ukraina inifrån, samt planer på stora militära insatser, säger han enligt AFP.

– Vi är tydliga gentemot Kreml. Vi kommer att svara med bestämdhet, vilket inkluderar en rad ekonomiska åtgärder (riktade mot Ryssland) som vi tidigare undvikit att utnyttja.

ANNONS

EU backar

Även EU:s utrikeschef Josep Borrell ställde sig bakom den hårda retoriken riktad mot Moskva:

– EU kommer att stå stadigt och enat bakom Ukraina vid varje försök att underminera landets integritet eller suveränitet.

Från Moskva kom lika intensiva utspel.

Rysslands president Vladimir Putin kräver garantier om att Nato inte expanderar vidare österut, och att militäralliansen inte placerar vapen nära den ryska gränsen, skriver AP.

Putin vill också ha detaljerade samtal med västländer om Natos förhållningssätt visavi Ryssland. I uttalandet säger Putin att Moskva kan behöva "juridiska garantier för landets säkerhet".

Ukraina: 115 000 soldater

Men Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba upprepade vid Natomötet den ukrainska hållningen att Ryssland inte kan stoppa närmare kontakter mellan Nato och Ukraina:

– Ryssland . . . har ingen talan i sådana diskussioner, sade Kuleba på ett möte med pressen.

Dmytro Kuleba hävdade under Natomötet att Ryssland har samlat 115 000 soldater nära den ukrainska gränsen, bland annat på den annekterade Krimhalvön och i de två regioner i öst som är ockuperade av proryska separatister.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS