USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild. Bild: Saul Loeb/AP/TT

USA lägger till Kuba på statsterrorlista

ANNONS

USA:s utrikesminister, republikanen Mike Pompeo, meddelar att Kuba åter placeras på USA:s lista över länder som ägnar sig åt statligt stödd terrorism.

Pompeos utspel ses som ett försök att försvåra för den tillträdande presidenten Joe Bidens regering att tina upp relationerna med Kuba. President Donald Trump har backat från flera av de uppgörelser om att förbättra kontakterna som slöts mellan Kuba och USA under president Barack Obama.

"Med detta initiativ ser vi till att Kubas regering hålls ansvarig. Vi sänder också en tydlig signal: Castroregimen måste upphöra med sitt stöd till internationell terrorism och regimens försök att undergräva USA:s rättskipning", skriver han i ett uttalande.

ANNONS

Beslutet innebär troligen att sanktioner införs.

Pompeo hänvisar i uttalandet till Kubas tidigare ledare Fidel och Raúl Castro.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS