USA:s president Joe Biden
USA:s president Joe Biden Bild: Evan Vucci/AP/TT

USA hotar återinsätta sanktioner mot Myanmar

Regeringar och ledare i västvärlden fördömer samstämmigt kuppen i Myanmar och uppmanar till en återgång till den demokratiska processen. USA:s president Joe Biden hotar med att återinföra sanktioner och FN:s säkerhetsråd håller krismöte.

ANNONS

Aung San Suu Kyis parti NLD vann en jordskredsseger när Myanmar gick till val i början av november. Militären – som påstår att det förekom fusk – måste respektera valresultatet, är det återkommande budskapet från de många länder i väst som nu fördömer kuppen i landet.

USA:s president Joe Biden uppmanar i ett uttalande militären i Myanmar att omedelbart träda tillbaka från makten. Han säger att det ska övervägas om sanktioner bör återinföras mot landet.

"Allvarligt slag"

FN:s säkerhetsråd meddelar att det på tisdagen kommer att hålla ett krismöte med anledning av situationen i det östasiatiska landet.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer militärens agerande. "Utvecklingen är ett allvarligt slag mot demokratiska reformer i Myanmar", skriver Guterres talesperson Stéphane Dujarric i ett uttalande.

ANNONS

"Vi uppmanar militären i Myanmar att respektera rättsstatsprincipen, valresultaten och att lösa tvister genom lagliga mekanismer. Alla civila ledare och andra som olagligen har frihetsberövats måste släppas omedelbart och villkorslöst", skriver Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark beskriver situationen som "ett sorgligt bakslag" för den demokratiska maktöverlämningen. I ett uttalande skriver han att omvärldens fördömande av kuppen måste vara tydligt: "Alla fängslade företrädare för regering och civilsamhälle måste genast friges.”

Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fördömer kuppen i ett uttalande på Twitter. "Den legitima civila regeringen måste återinsättas i linje med landets konstitution och valet i november", skriver hon och kräver att de som har gripits omedelbart friges.

"Lös meningsskiljaktigheterna"

Även det indiska utrikesdepartementet uttrycker oro för utvecklingen i Myanmar. "Indien har alltid stått fast i sitt stöd för processen för en demokratisk övergång i Myanmar. Vi anser att rättsstatsprincipen och den demokratiska processen måste upprätthållas", skriver det i ett uttalande.

Från Kina kommer dock en mer dämpad kommentar. Peking uppmanar alla parter att lösa sina meningsskiljaktigheter, enligt den "konstitutionella och rättsliga ram" som finns för att "skydda politisk och social stabilitet" säger utrikesdepartementets talesperson, enligt nyhetsbyrån AFP.

Sofia Eriksson/TT

ANNONS
Utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS