USA hoppas på Kinas hjälp med Nordkorea

Nordkorea väntas stå överst på agendan när USA i dag tar emot kinesiska företrädare i Washington. Mötet sker i skuggan av den amerikanske studenten Otto Warmbiers död, efter 18 månader i nordkoreansk fångenskap.

ANNONS
|

- Det som hände med Otto är fullständigt skandalöst. Det borde aldrig få hända. Och ärligt talat så tror jag att utgången hade blivit väldigt annorlunda om han hade kommit hem tidigare, säger president Donald Trump i Vita huset.

Regeringen kommer att fortsätta att sätta "ekonomisk och politisk press" på Nordkorea, tillsammans med USA:s allierade och Kina, "för att ändra på beteendet och regimen", säger Vita husets talesperson Sean Spicer.

ANNONS

Trump twittrade under tisdagen att han uppskattar president Xi Jinpings försök "att hjälpa till med Nordkorea". "Det har inte hjälpt. Men jag vet i alla fall att Kina försökt!".

"Frustrerad"

- Jag tror att han är frustrerad. Han vill signalera till andra att han förstår att det inte fungerar och försöker försvara sig själv, säger Christopher Hill, USA:s tidigare Sydkoreaambassadör, till MSNBC enligt Reuters.

Uttalandet lär öka pressen inför onsdagens möte i Washington, då utrikesminister Rex Tillerson och försvarsminister James Mattis tar emot Kinas generalstabschef Fang Fenghui och landets högst uppsatta diplomat, statsrådet Yang Jiechi.

- Trump förväntar sig att Kina ska göra någonting. Men det finns en risk att han så småningom inser att Kina inte vill – eller anser sig kunna – agera i den grad som USA förväntar sig. Därför finns en risk att det leder till grusade förhoppningar och missnöje från amerikanskt håll, sade Jerker Hellström, som är säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT i går.

ANNONS

Ingen obduktion

Otto Warmbier dömdes till 15 års straffarbete efter att ha anklagats för att ha stulit en propagandaskylt från ett hotell under en gruppresa i början av 2016. Han avled i måndags, kort efter att han släppts av "humanitära skäl" och flugits hem till USA. Han var då i koma och läkare kunde konstatera att han hade omfattande hjärnskador.

Familjen vill inte att 22-åringens kropp ska obduceras, utan läkare har endast gjort en utvändig undersökning. Enligt läkare går det ännu inte att dra några säkra slutsatser om orsaken till hans död.

På torsdagen kommer en öppen begravningsceremoni att hållas på Wyoming High School i Cincinnati, där Otto Warmbier tidigare studerat.

TT

Fakta: Greps på gruppresa

Otto Warmbier studerade på University of Virginia när han i januari 2016 greps på flygplatsen i Pyongyang, på väg hem efter en gruppresa i den slutna diktaturen Nordkorea.

Nordkoreanska myndigheter förklarade att de hade övervakningsbilder som visar hur Warmbier försöker stjäla en propagandaskylt på ett hotell. Filmen användes som bevis under Warmbiers timslånga rättegång. Han befanns skyldig till att ha begått en "fientlig handling" mot landet och dömdes i mars 2016 till 15 års straffarbete.

Han frigavs dock redan i år av humanitära skäl, och flögs hem till USA från Nordkorea den 13 juni. Han befann sig då i koma, och hade gjort det ända sedan i mars 2016 enligt information som hans föräldrar fått tidigare i juni.

Nordkorea har sagt att Warmbier blev sjuk av botulism efter rättegången och hamnade i koma efter att ha tagit en sömntablett. Amerikanska läkare har dock inte hittat några bevis på aktiv botulism, en sällsynt sjukdom som orsakas av dålig mat eller ett smutsigt sår. Läkarna kunde konstatera att Warmbier hade omfattande hjärnskador och inte tycktes reagera på signaler från omgivningen.

På måndagen meddelade hans familj att han avlidit, 22 år gammal.

Källa: CNN, Reuters

ANNONS