110 amerikanska soldater skadades då Iran anföll en militärbas i Irak den 8 januari.
110 amerikanska soldater skadades då Iran anföll en militärbas i Irak den 8 januari. Bild: Ali Abdul Hassan/AP

USA: 110 soldater skadades i Irans januariräd

Antalet amerikanska soldater som skadades vid Irans raketattack mot en militärbas i Irak i januari är något högre än tidigare befarat. 110 personer fick lättare hjärnskador.

ANNONS

Uppgifterna om antalet skadade efter Irans attack har skiftat och gradvis höjts. President Donald Trump hävdade samma dag att ingen skadats. Antalet ändrades sedan till elva, senare till 109 – och nu alltså 110, enligt försvarshögkvarteret Pentagon.

De flesta av de skadade soldaterna, 77 stycken, har kunnat återgå i tjänst. 35 flögs till Tyskland för vård och undersökning, och av dem har 25 fått återvända till USA, enligt Pentagon.

Det var natten till den 8 januari som Iran skickade flera raketer mot den amerikanska militärbasen Ayn-al-Assad i Irak. Irans attack var en hämnd för att USA dödat general Qassem Soleimani, chef för Revolutionsgardets specialstyrka Quds, i ett drönaranfall i Bagdad några dagar tidigare.

ANNONS

Omkring 1 500 soldater befann sig på militärbasen Ayn-al-Assad när den besköts. Soldaterna hade förvarnats om attacken och hunnit ta skydd i bunkrar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS