Aktivister på stationen i Alcsutdoboz.
Aktivister på stationen i Alcsutdoboz.

Ungersk ilska över EU-besök

En nybyggd liten järnväg i ungerska Felcsut väcker intresse ända bort till Bryssel. Skandalöst, fnyser dock Ungerns regeringsparti som anklagar EU-parlamentet för att granska premiärministerns lilla hemstad av politiska skäl.

ANNONS
|

Några mil väster om Budapest dras små gröna passagerarvagnar av ett orange lok längs sex kilometer nybyggd smalspårig järnväg. I ena änden finns en fotbollsarena – i den andra en vacker park.

"Nostalgi för vuxna. Nya upplevelser för barnen", lyder järnvägens eget motto.

- Från ingenstans till ingenstans via ingenstans, sades dock från en av passagerarna när brittiska tidningen The Daily Telegraph kom på besök i fjol somras.

ANNONS

Orbáns hemstad

I det här fallet råkar emellertid "ingenstans" vara den ungerske premiärministern Viktor Orbáns lilla hemstad Felcsut. Hans eget hus ligger vägg i vägg med fotbollsarenan och vid parken ligger en gammal slottsruin som hans far köpte 2011.

Att EU-parlamentets utskott för budgetkontroll (Cont) nu tittar förbi under en pågående korruptionsgranskning är inte populärt.

- Skandalöst, säger exempelvis Ungerns kansliminister Janos Lazar enligt nyhetsbyrån AFP.

Lazar har protesterat ilsket mot utskottets resplan och anklagat det för att vilja gynna den politiska oppositionen och blanda sig i kampanjen inför Ungerns nästa parlamentsval i vår.

Stort EU-bidrag

Järnvägen i Felcsut kostade motsvarande runt 30 miljoner kronor att bygga och finansierades till två tredjedelar från EU, bland annat sedan det i ansökan hävdats att 2500 passagerare dagligen skulle använda sig av tåget.

Den verkliga siffran ligger dock snarare kring 25, uppger ungerska antikorruptionsaktivister som gått till domstol för att försöka få ut alla handlingar i fallet.

Besökarna från EU-parlamentet hävdar samtidigt att deras intresse inte har något med Viktor Orbán att göra.

"Det finns inga politiska motiv bakom vare sig tidpunkt eller plats för vårt uppdrag. Delegationen gör sitt besök på ett politiskt neutralt sätt, som alltid", skriver reseledaren Ingeborg Grässle från tyska kristdemokraterna CDU i ett uttalande från EU-parlamentet.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Ungern och EU

Ungern blev EU-medlem den 1 maj 2004 efter att fem år tidigare även ha blivit medlem i försvarsalliansen Nato.

Relationerna mellan Bryssel och de styrande i Budapest har samtidigt gnisslat flitigt, inte minst sedan Viktor Orbán återkommit som premiärminister efter valsegern för hans konservativa parti Fidesz 2010.

EU-kommissionen har bland annat kritiserat Ungern för lagförslag som skärpt myndigheternas kontroll och inflytande över domstolar, massmedier och universitet. Landet riskerar dessutom dryga EU-böter för sin ovilja att ta emot några av de asylsökande som under flyktingkrisen anlänt till Grekland och Italien.

ANNONS