Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild. Bild: Laszlo Balogh/AP/TT

Ungern vill förbjuda "homofrämjande"

ANNONS

Viktor Orbáns konservativa högerregering har lagt fram ett lagförslag för att förbjuda "främjande av homosexualitet" i Ungern. Lagen skulle bland annat hindra hbtq-grupper från att dela ut information.

Amnesty international fördömer förslaget, som jämförs med liknande lagar i Ryssland där det heter att "homosexuell propaganda mot ungdomar" bestraffas.

Om förslaget godkänns blir ungas yttrandefrihet och rättigheter "kraftigt begränsade", säger Amnesty i ett uttalande. Ungern anklagas också för att anamma diktatoriska modeller som strider mot europeiska värden.

Förlaget ingår i en lagändringspaket som rör pedofili.

I december förra året antog det ungerska parlamentet ett paket med åtgärder i syfte att stärka den traditionella familjen, exempelvis förbjöds adoption för samkönade par.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS