Ann Linde, utrikesminister. Arkivbild.
Ann Linde, utrikesminister. Arkivbild. Bild: Marko Säävälä/TT

UD avråder från alla resor till Myanmar

Sverige avråder från alla resor till Myanmar efter militärens statskupp. Utrikesminister Ann Linde (S) kallar situationen allvarlig och ber svenskar på plats att undvika folksamlingar.

ANNONS

– Vi kommer under dagen att besluta om avrådan från alla resor till Myanmar. Men vi kommer inte att uppmana svenskar på plats att lämna landet, för närvarande är det säkrare att avvakta utvecklingen, säger utrikesminister Ann Linde till TT.

Utrikesdepartementet har uppgifter om att omkring 50 svenskar befinner sig i Myanmar just nu.

– Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar men vi uppmanar folk på plats att iaktta stor försiktighet. De ska undvika folksamlingar och demonstrationer, säger Linde.

Kansli i landet

Sverige har ett sektionskansli i Myanmar som är samlokaliserat med de norska, danska och finska ambassaderna. UD försöker nu få kontakt med samtliga svenskar.

ANNONS

– Situationen är väldigt allvarlig.

TT: Ser ni något hot mot att resa in i landet?

– Det kan man inte veta som läget är just nu. Därför gör vi en avrådan. Vi vet inte hur det här utvecklar sig utan vi följer den här utvecklingen oerhört noggrant, säger Ann Linde.

Linde framhåller att ett stort antal människor har gripits, däribland Aung San Suu Kyi, presidenten och människor utanför regeringen vilket gör det till en "stor sak". Man står nu i kontakt med andra EU-länder.

"Släpp de gripna"

– Vi uppmanar militären att respektera rättsstatens principer och det valresultat man fick den 8 november förra året. Om man har meningsskiljaktigheter om det valet så måste det lösas på fredlig väg. Vi uppmanar militären att släppa samtliga gripna med omedelbar verkan.

Grannlandet Kina har stort inflytande i Myanmar. Hittills lyder en kommenterar från utrikesministeriets talesperson Wang Wenbin att Kina hoppas att Myanmar kan lösa sina meningsskiljaktigheter inom ramen för konstitutionen och lagen och upprätt hålla stabilitet.

– Jag förutsätter att också Kina uppmanar militären att respektera rättsstatens principer, säger Ann Linde.

Niklas Svahn/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS