Tyst från Bryssel om dom i Etiopien

ANNONS
|

I Etiopien blev terrordomen mot Martin Schibbye och Johan Persson en stor nyhet.

USA "noterar med oro" domen mot svenskarna, som "tycks sätta likhetstecken mellan att rapportera om terrorism och att stödja terrorism", skriver amerikanska UD. USA respekterar Etiopiens "rättfärdiga oro för terrorism". "Men, som vi har gjort klart i vår löpande människorättsdialog med den etiopiska regeringen, är en fri press en viktigt beståndsdel i ett demokratiskt samhälle".

USA anses ha inflytande på dess allierade Etiopien.

–Det var viktigt och mycket positivt att man fick ett så tydligt uttalande från USA. Nu hoppas jag att EU gör något liknande inom kort också. De här rösterna behöver höras nu, säger toppdiplomaten och förre utrikesministern Jan Eliasson (S).

ANNONS

Tidigare markering

Ett mindre välkommet fördömande kom från gerillan ONLF, som svenskarna fälldes för att stödja.

Eliasson anser att statsminister Fredrik Reinfeldts uttalade efter domen i onsdags, om att Schibbye och Persson varit på journalistiskt uppdrag och bör släppas, hade kunnat göras tidigare.

–Det fanns ett intryck efter Bildts första uttalande att det var turism praktiskt taget.

Kritiker tycker att regeringen och utrikesminister Carl Bildt har gjort för lite.

–Det är ett dilemma att det är etiopiska myndigheter som bestämmer vad som händer med de här två journalisterna och det kan väl möjligen förklara att man inte använder det stora artilleriet, säger Eliasson.

Regimens nyheter

Från att länge ha förbigåtts med tystnad var svenskarna huvudnyhet i den regimvänliga dagstidningen The Ethiopian Herald. Den konstaterar utan vidare att Schibbye och Persson "använt sina yrkeskunskaper för att främja och flytta fram positionerna för en terrororganisation". Däremot skrevs inte ett ord i början av december då försvarset lade fram sin sak.

För "den vanlige" Addis Abeba-bon är radion mediet framför andra och Abraham som lever i huvudstaden berättar att det var mycket rapportering när domarna föll.

–Vi tror att de kommer att bli benådade men att det kommer ske i tysthet. Regeringen vill inte att vi ska veta i så fall, säger Abraham om hur snacket går bland etiopier.

ANNONS

På fredagen räknar de anhöriga med att få besöka Persson och Schibbye. Då ska man diskutera om domarna ska överklagas eller om man ska ansöka om benådning.

ANNONS