Tyska Socialdemokraternas kanslerkandidat Olaf Scholz håller valtal i Bonn.
Tyska Socialdemokraternas kanslerkandidat Olaf Scholz håller valtal i Bonn. Bild: Christine Olsson/TT

Tyske S-toppen: Vi ska bli lika bra som Sverige

Han har vinden i ryggen och hoppas avlösa Angela Merkel som Tysklands förbundskansler. I valrörelsen satsar socialdemokraten Olaf Scholz allt på klassiska välfärdsfrågor. Det goda exemplet? Sverige.

ANNONS

Korv, pommes och ett flåshurtigt liveband. Olaf Scholz valmöte på Münsterplatz i Bonn bär samtliga kännetecken på kampanjande i tyska valtider.

Den hängselklädda orkestern lämnar scenen och socialdemokratiska SPD:s kanslerkandidat gör entré i den milda brittsommarkvällen. Kavajen avhängd, översta skjortknappen uppknäppt.

Kan efterträda Merkel

– Många vill se en nystart, och för det behövs SPD. Fint att ni är här! utropar mannen som av opinionsmätningarna att döma har en god chans att efterträda Angela Merkel som förbundskansler då hon går i pension efter 16 år på posten.

Han bränner av ett bondslugt leende. Precis som under ett coronatoppmöte i mars, då kristdemokraten Markus Söder fräste åt honom att sluta flina som en smurf. Något Scholz inte var sen att använda till sin egen fördel.

ANNONS

– Jag älskar smurfar. De är små, listiga och vinner alltid i slutändan, svarade han i en tv-utfrågning.

Uppeldad men obekväm

63-åringen, som är finansminister i Merkels regering, har ägnat valrörelsen åt att i största möjliga mån försöka efterlikna förbundskanslern. På scenen i Bonn är han mer engagerad, uppeldad, än i de senaste veckornas tv-debatter, men känns inte helt bekväm i rollen som agitator. Precis som Merkel är han inte de stora känslornas politiker.

Några hundra personer har kommit för att lyssna på Scholz i den tidigare västtyska huvudstaden, som än i dag är säte för många myndigheter och departement. Han lyfter fram tre områden där Tyskland ska förändras med en socialdemokratiskt ledd regering: Ett nytt barnbidrag för att motverka barnfattigdom, en mer offensiv bostadspolitik med 400 000 nya lägenheter om året, och ett pålitligt pensionssystem.

För att möjliggöra det senare behöver fler kvinnor komma i arbete, säger han. SPD vill bland annat avskaffa sambeskattningen, som partiet anser håller kvinnor borta från arbetsmarknaden.

– Vore vi lika bra som Sverige hade vi haft bättre möjligheter att finansiera pensionerna. Det vore bra för kvinnorna och bra för sammanhållningen i samhället, säger han, och lovar samtidigt att pensionsåldern inte kommer att höjas med honom som kansler.

ANNONS

Scholz äter gärna currywurst, en tysk anrättning bestående av uppskuren bratwurst i tomat- och currysås. På den punkten ger studenten Severin, som inte vill säga sitt efternamn, SPD-toppen rätt. Politiskt? En annan femma.

– Han är för marknadsliberal. Jag kan förstå vad folk ser i honom, men mycket handlar bara om motkandidaternas tillkortakommanden, säger han mellan tuggorna.

Cara, som är lärare i Bonn, håller med.

– Ja, Laschet har inte sålt in sig själv så bra, säger hon, syftande på Kristdemokraternas kanslerkandidat.

Tyskland går till val söndagen den 26 september.

Scholz kampanjar på Münsterplatz i Bonn.
Scholz kampanjar på Münsterplatz i Bonn. Bild: Christine Olsson/TT
Olaf Scholz på scenen i Bonn.
Olaf Scholz på scenen i Bonn. Bild: Christine Olsson/TT
Klimataktivisten Lena Kah har packat en megafon och åkt från Dortmund för att framföra sitt budskap till Olaf Scholz, som hon tycker ägnar sig åt tomt politikersnack. 'Det kanske ger röster, men det räddar inte klimatet', säger hon.
Klimataktivisten Lena Kah har packat en megafon och åkt från Dortmund för att framföra sitt budskap till Olaf Scholz, som hon tycker ägnar sig åt tomt politikersnack. "Det kanske ger röster, men det räddar inte klimatet", säger hon. Bild: Christine Olsson/TT
Korv och pommes – ett måste på tyska valmöten. Severin och Cara har kommit för att lyssna på Olaf Scholz, men är inga anhängare.
Korv och pommes – ett måste på tyska valmöten. Severin och Cara har kommit för att lyssna på Olaf Scholz, men är inga anhängare. Bild: Christine Olsson/TT

Fakta: Olaf Scholz

Olaf Scholz är finansminister och vicekansler i Angela Merkels regering och kanslerkandidat för SPD i förbundsdagsvalet.

Född 1958 i Osnabrück.

Advokat sedan 1985.

1998 valdes Scholz in i förbundsdagen, där han satt till 2001 och därefter igen från 2002 till 2011, med ett kort uppehåll för att vara inrikesminister i delstaten Hamburg. Under tiden i förbundsdagen har han bland annat varit inpiskare i SPD-gruppen (2005–2007) och vice gruppledare (2009–2011).

Mellan 2007 och 2009 arbetsmarknads- och socialminister.

Mellan 2009 och 2018 vice partiledare för SPD.

Från 2011 borgmästare i Hamburg, en position Scholz hade till 2018.

Sedan mars 2018 Tysklands finansminister.

Källa: Tyska finansdepartementet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS