CSU:s ordförande Horst Seehofer vid förhandlingar med CDU och SPD i Berlin strax före jul.
CSU:s ordförande Horst Seehofer vid förhandlingar med CDU och SPD i Berlin strax före jul.

Tyska högerkrav på tuffare flyktingpolitik

Nästa söndag inleds samtalen som tyska kristdemokrater och socialdemokrater hoppas ska leda till en ny regering. En av stridsfrågorna kan bli flyktingpolitiken, där förbundskansler Angela Merkels kolleger i Bayern tar strid mot socialdemokratiska SPD.

ANNONS
|

Kristdemokraternas bayerska systerparti CSU kräver bland annat en hårdare flyktingpolitik och striktare gränskontroller, enligt ett beslutsutkast som Süddeutsche Zeitung tagit del av.

CSU, som står längst till höger bland Tysklands traditionella partier, har sedan krishösten 2015 positionerat sig mot Merkels inledningsvis liberala flyktingpolitik. Den tuffa linjen har skärpts ytterligare sedan Markus Söder utsågs till partiledaren Horst Seehofers efterträdare på posten som regeringschef i den viktiga delstaten Bayern.

SPD driver bland annat frågan om att tillåta familjeåterförening för alternativt skyddsbehövande, framför allt krigsflyktingar från Syrien. Sedan våren 2016 har gruppen till skillnad från konventionsflyktingar ingen möjlighet att hämta familjemedlemmar till Tyskland, ett tillfälligt beslut som löper ut i mars 2018 men som Merkels kristdemokratiska union vill förlänga.

ANNONS

Sonderingssamtalen mellan CDU/CSU och SPD inleds 7 januari.

TT

Bakgrund: Svår regeringsbildning

Sedan det tyska förbundsdagsvalet 24 september har förbundskansler Angela Merkel kämpat för att få ihop en regering för mandatperioden 2017–2021.

Efter det att Socialdemokraterna avvisat ett fortsatt koalitionssamarbete med Merkels kristdemokratiska union inledde förbundskanslern sonderingssamtal med liberala FDP och miljöpartiet De gröna. I mitten av november kantrade samtalen efter en månad av tuffa överläggningar. Sedan dess har Socialdemokraterna med Martin Schulz i spetsen backat från sitt tidigare löfte att gå i opposition, och i januari inleds sonderingssamtal mellan partierna i Berlin.

Kristdemokraterna och Socialdemokraterna har suttit i så kallade stora koalitioner vid tre tillfällen: 1966–1969, 2005–2009 och 2013–2017. Även i det forna Östtyskland har en stor koalition förekommit vid ett tillfälle under några månader 1990, före den tyska återföreningen.

ANNONS