Huvudkontoret för Tysklands inrikes underrättelsetjänst BFV i Köln. Arkivbild.
Huvudkontoret för Tysklands inrikes underrättelsetjänst BFV i Köln. Arkivbild. Bild: Martin Meissner/AP/TT

Tysk domstol stoppar AFD-övervakning

ANNONS

Förvaltningsrätten i tyska Köln förbjuder tills vidare underrättelsetjänsten BFV att övervaka partiet Alternativ för Tyskland (AFD), rapporterar Süddeutsche Zeitung.

BFV är Tysklands inrikesunderrättelsetjänst och har i uppgift att övervaka politisk extremism. I veckan rapporterade flera medier att myndigheten klassat AFD som ett så kallat "misstänkt fall", en etikett som möjliggör användning av avlyssning och andra hemliga tvångsmedel. Utredningen som ligger till grund för beslutet innehåller bland annat hundratals tal och uttalanden från AFD-medlemmar, som enligt tidningen Der Spiegels källor anses vara i strid med demokratiprincipen i tyska grundlagen.

AFD grundades 2013 och hade inledningsvis en liberalkonservativ och populistisk profil, men har sedan dess radikaliserats. Sedan partiet kom in i förbundsdagen 2017 är politiken mer renodlat invandringsfientlig.

ANNONS

Fyra av partiets delstatsdistrikt samt ungdomsförbundet övervakas redan i dag av BFV.

Pontus Ahlkvist/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS