Efter att ha ställts in i fjol var Prideparaden i Warszawa återigen tillbaka under helgen.
Efter att ha ställts in i fjol var Prideparaden i Warszawa återigen tillbaka under helgen. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Tusentals marscherade för rättigheter i Polen

I ett hav av regnbågsflaggor och till toner av livemusik tågade tusentals människor genom Polens huvudstad Warszawa under lördagens Prideparad, som uppges vara den största i Central- och Östeuropa.

ANNONS

Paraden sker i ljuset av en alltmer utbredd diskriminering av landets hbtq-personer, där politiker och religiösa företrädare anklagas för att elda på en allmän homofobi.

– Homofobi är ett enormt problem i Polen. Det finns mängder med människor som inte klarar av det, som tar sina liv. Hbtq-personers situation i Polen är tragisk och därför är jag här – för att stötta dem, sade den 22-årige demonstranten Sylwester Cimochowski till The Guardian.

I december i fjol klassade Europarådet Polen som det sämsta landet i hela EU vad gäller hbtq-personers rättigheter. Det styrande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa har tidigare sagt att hbtq-rättigheter är en del av en "invasiv utländsk ideologi som undergräver polska värderingar och kärnfamiljens status".

ANNONS

Flera mindre samhällen runt om i Polen har dessutom förkunnat att de är "hbtq-fria zoner".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS