Offer för IS våld som hittats i den irakiska staden Mosul.
Offer för IS våld som hittats i den irakiska staden Mosul.

Tusentals IS-offer i massgravar

Den extrema jihadiströrelsen IS efterlämnade över 200 massgravar i Irak, enligt uppgifter från FN. I gravarna finns kvarlevorna efter tusentals människor – såväl kvinnor som barn, äldre och irakiska soldater.

ANNONS
|

Det exakta antalet kroppar som hittats är svårt att fastställa. FN-organet Unami uppskattar antalet till mellan 6000 och 12000, men flaggar också för att det kan vara fler än så. Unami varnar även för att fler massgravar kan komma att hittas under de närmaste månaderna, och manar irakiska myndigheter att bevara kvarlevorna så att offrens familjer kan begrava dem.

- Att fastställa omständigheterna kring så här enorma förluster av liv kommer att vara ett viktigt steg i sorgeprocessen för de drabbade familjerna och deras väg mot rättvisa, säger Jan Kubis, FN:s representant i Irak.

ANNONS

Bevis mot IS

De 202 massgravarna är koncentrerade till fyra provinser i de norra och västra delarna av landet, nära gränsen till Syrien. Nära hälften av massgravarna har hittats i Nineveh-provinsen, där centralorten Mosul ligger. Hittills har 28 gravar med sammanlagt 1258 kroppar grävts upp.

Unami säger att gravarna måste skyddas för att säkra bevis så att ansvariga kan ställas till svars och offren kan identifieras. Utredare från FN började i augusti samla bevis för krigsbrott och brott mot mänskligheten som ska kunna användas i rättegångar mot anklagade IS-medlemmar.

"Bevis på lidande"

- Massgravarna som vi har dokumenterat i vår rapport är ett bevis på fruktansvärda mänskliga förluster, stort lidande och chockerande grymheter, säger Jan Kubis.

Men den irakiska myndighet som har ansvar för att skydda massgravarna är underfinansierad och underbemannad. Den uppges varken kunna skydda gravarna eller säkra dem från utplacerade sprängladdningar.

Terrorrörelsen Islamiska staten (IS) utropade 2014 ett så kallat kalifat, det vill säga en stat utifrån dess extremt stränga tolkning av islam. I december 2017 besegrades IS av irakiska styrkor som hade stöd av en USA-ledd koalition. FN har tidigare uppgett att uppemot 33000 civila dödades av IS brutala framfart i Irak. Ytterligare cirka 55000 skadades.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

Fakta: Åratal av väpnade konflikter

2004, ett år efter den USA-ledda invasionen av Irak, svor Tawhid al-Jihad trohet till Usama bin Ladin och bildade al-Qaida i Irak (Aqi). Två år senare förlorade gruppen stadigt stöd i Irak efter attacker mot muslimer, och sunnitiska klanstyrkor började döda Aqi-anhängare. I ett försök att återfå lokalt stöd bytte Aqi namn till Islamiska staten i Irak (Isi).

Under 2013 genförde Isi flera attacker i månaden i Irak och gav sig även in i det syriska inbördeskriget. Isi gick samman med syriska krafter och började kalla sig Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis).

I januari 2014 tog Isis kontroll över den irakiska staden al-Falluja efter flera dagar av strider, kort därefter al-Raqqa i Syrien. I juni 2014 tog Isis kontroll över den irakiska storstaden Mosul, sedan irakiska soldater övergett sina posteringar. I juni 2014 utropade den terrorstämplade rörelsen sitt "kalifat". Isis bytte därefter namn till Islamiska staten (IS).

Efter det kämpade IS för att försvara det territorium som gruppen har lyckats lägga under sig i stora delar av östra Syrien och i Irak. Men tre år senare hade drömmen om den islamiska staten grusats av den omfattande militäroffensiv som pressat tillbaka extremisterna från alla de stora fästen de kontrollerat.

I december i fjol utropade premiärminister Haidar al-Abadi seger över terrorrörelsen. Men IS har fortfarande närvaro i landet, och genomför regelbundet attacker i bland annat huvudstaden Bagdad.

Källor: BBC och Time

ANNONS