Turkmenistans diktator Gurbanguly Berdymuchamedov. Arkivbild.
Turkmenistans diktator Gurbanguly Berdymuchamedov. Arkivbild. Bild: Alexei Druzhinin

Turkmenistan förbjuder coronavirus

ANNONS

Nyheterna om coronaviruset sprider sig över världen. Men inte i Turkmenistan. Där har det auktoritära styret förbjudit själva ordet, enligt pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF). Den som nämner coronavirus på gatan eller bussen kan alltså komma att gripas.

I statliga medier är det som om viruset aldrig har existerat. Och ordet coronavirus har tagits bort från hälsobroschyrer som delas ut i skolor, på sjukhus och arbetsplatser, enligt Turkmenistan Chronicle som är en av få oberoende källor till vad som händer i det slutna och isolerade landet.

"Detta förnekande av information sätter inte bara de turkmenska medborgarna i en farlig situation utan det förstärker också president Gurbanguly Berdymuchamedovs auktoritärism" skriver Jeanne Cavelier, chef för RSF:s avdelning för Östeuropa och Centralasien.

ANNONS

Turkmenistan har inga officiellt bekräftade fall av coronasmittade.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS