Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi gick in i det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig ut ur byggnaden igen. Arkivbild.
Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi gick in i det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig ut ur byggnaden igen. Arkivbild.

Turkiet begär misstänkta mördare utlämnade

Åklagare i Turkiet förbereder en begäran om utlämning av de 18 saudier som har gripits i sitt hemland med anledning av mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

ANNONS
|

Åklagarnas begäran motiveras med att Turkiet skulle vara bättre rustat att tjäna rättvisan i det aktuella fallet.

Uppgiften, som hänvisas till en högt uppsatt myndighetskälla, kommer samma dag som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tal inför partisympatisörer sagt att utredarna har säkrat fler bevis i fallet än dem som Turkiet hittills har delat med sig av. Vilka dessa bevis är gick han inte in närmare in på.

Erdogan sade också att Saudiarabiens chefsåklagare besöker Turkiet på söndag för samtal inom ramen för mordutredningen. Då vill Turkiets ledare få svar på var Khashoggis kvarlevor är – och vem som skickade den misstänkta grupp saudiska agenter som anlände till Istanbul på morddagen.

ANNONS

- Vem gav denna order? Vem beordrade 15 personer att komma till Turkiet, frågar sig Erdogan i sitt tal.

- Om ni inte berättar kommer Saudiarabien inte gå fritt från dessa misstankar.

Fästmön kräver svar

Erdogan och hans utrikesminister har återkommande ställt frågan om var kroppen finns, men uppenbarligen inte fått svar. Presidenten vill även få svar på vem den "lokala samarbetspartnern" är, som ska ha tagit Khashoggis kropp från konsulatet efter mordet.

- Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi gick in genom porten till Saudiarabiens konsulat i Istanbul den 2 oktober, men aldrig ut igen.

På fredagen krävde också hans fästmö, som väntade utanför konsulatet och som sedan slog larm, att samtliga ansvariga ställs till svars.

ANNONS

- Jag kräver att alla inblandade i denna grymhet, från högsta till lägsta nivå, straffas och ställs inför rätta, säger hon i en intervju med tv-stationen Habertürk.

I intervjun säger fästmön också att hon inte tänker tacka ja till den inbjudan hon har fått av USA:s president Donald Trump om att besöka Vita huset – förrän hon kan se att USA genuint anstränger sig för att lösa mordet på Jamal Khashoggi.

Ryssland stöder Saudiarabien

Till en början påstod Saudiarabien att Jamal Khashoggi lämnat konsulatet efter sitt besök där, trots att hans fästmö som väntade utanför aldrig såg honom igen. Senare svängde man, erkände dödsfallet och hävdade att det var ett misstag under ett slagsmål som gått överstyr. Nu i torsdags backade man igen och meddelade att mordet var planerat.

Den saudiska regimen nekar till att den beordrade det, och får nu stöd av Ryssland.

- Det finns ett officiellt uttalande från kungen, det finns ett officiellt uttalade från kronprinsen och ingen borde ha något skäl till att inte tro dem, säger den ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov.

ANNONS

Saudisk polis har gripit 18 personer för mordet.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Jamal Khashoggis försvinnande

Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Jamal Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och han hade även beskrivit den rädslans kultur han ansåg råda i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig ut ur byggnaden igen.

Inledningsvis hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Den 25 oktober ändrade regimen sig och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

ANNONS