Ett av Turkiets fartyg, Kanuni, för provborrning efter gasfyndigheter. Arkivbild.
Ett av Turkiets fartyg, Kanuni, för provborrning efter gasfyndigheter. Arkivbild. Bild: Emrah Gurel/AP/TT

Turkiet återupptar gasborrningar i Medelhavet

ANNONS

Turkiet meddelar att sökande efter gasfyndigheter i Medelhavet återupptas. Enligt turkiska energidepartementet inleds borrningar 9 augusti, med fartyget Abdulhamid.

Skeppet lämnar hamnen i Mersin för de återupptagna borrningarna efter gas, skriver departementet i uttalandet.

Tidigare sökande efter gasfyndigheter i Medelhavet har lett till häftiga ordväxlingar mellan Turkiet och EU, då dessa genomförs i närheten av det delade Cypern.

Turkiet ifrågasätter sjögränser i området, medan EU var nära att införa sanktioner mot Turkiet 2020 på grund av provborrningarna.

Cypern har varit delad sedan 1974 då turkisk militär intervenerade i den norra delen av ön efter en lokal statskupp som den dåvarande grekiska militärdiktaturen ställt sig bakom.

ANNONS

Den grekisktalande delen av Cypern är medlem i EU.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS