Tunisien har stängt ner i fyra dagar som en virusåtgärd. Bilden är tagen i Tunis innan restriktionerna trädde i kraft. Arkivbild.
Tunisien har stängt ner i fyra dagar som en virusåtgärd. Bilden är tagen i Tunis innan restriktionerna trädde i kraft. Arkivbild. Bild: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Tunisisk lockdown på årsdag av Ben Alis fall

För tio år sedan kokade Tunisien av folkets vrede och diktatorn Ben Ali tvingades fly landet. Men få firar årsdagen – landet befinner sig i en fyra dagar lång lockdown som ska bromsa spridningen av coronaviruset.

ANNONS

Tidigare årsdagar har demonstranter samlats för att tillsammans minnas de historiska veckorna som blev starten på den bredare folkresningen i arabvärlden.

– Normalt sett skulle vi ha gått ut på gatorna för att kräva social rättvisa, eftersom flera regeringar i följd inte har svarat upp mot det kravet, säger aktivisten Alaa Talbi till nyhetsbyrån AFP.

– Men den här 14 januari stannar jag hemma för första gången på tio år eftersom hälsokrisen är akut och vi behöver vidta tuffa åtgärder.

Diktatorer föll

Ben Ali flydde till Saudiarabien där han avled 2019. Hans fall utlöste en rad folkliga protester i Nordafrika och Mellanöstern. Flera andra diktatorer störtades under de månader som i omvärlden brukar kallas den arabiska våren.

ANNONS

Och medan andra länder återgick till repressivt styre eller kastades in i krig rörde sig Tunisien mot demokrati – även om landet fortfarande är märkt av korruption och ekonomiska svårigheter. Många tunisier, i synnerhet unga, har lämnat landet i jakt på bättre framtidsutsikter.

"Brist på rättvisa"

Den tändande gnistan till upproret i Tunisien var när den unge grönsakshandlaren Mohamed Bouazizi satte eld på sig själv i protest mot arbetslöshet och polisvåld den 17 december 2010.

Under veckorna som ledde fram till Ben Alis fall utsattes många demonstranter för onödigt våld från säkerhetsstyrkorna, enligt Amnesty International. Människorättsorganisationen konstaterar att det trots att det har gått tio år fortfarande är uppförsbacke för offer som kämpar för rättvisa och ansvarsutkrävande.

Sofia Eriksson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS