Tillträdande inrikeskommissionären Ylva Johansson håller pressträff i Bryssel.
Tillträdande inrikeskommissionären Ylva Johansson håller pressträff i Bryssel. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Tung asylroll för Ylva Johansson i EU

Sverige får återigen ta hand om svårhanterade migrations- och inrikesfrågor när Ylva Johansson (S) tar plats i nästa EU-kommission.
– Vi behöver både solidaritet och tuffa tag, säger Johansson i Bryssel.

ANNONS

Den förra arbetsmarknadsministern får i princip samma portfölj som företrädaren Cecilia Malmström (L) hade 2010–14. Tidigare har även Anita Gradin (S) haft liknande uppgifter under sin tid i kommissionen på 1990-talet.

– Jag är jätteglad för den här portföljen. Mitt uppdrag blir nu att göra lite av ett omtag kring en rad frågor som kräver lösning, både med ett fungerande asylsystem och ett fungerande Schengen, säger Ylva Johansson på en pressträff.

– Jag har fått svåra frågor. Frågor som varit olösta under en längre tid, säger hon.

– När vi sedan har tillträtt den 1 november kommer jag att prioritera att träffa alla medlemsländer bilateralt. Inom flera områden har det varit låsningar och för att komma fram behöver vi lösa flera frågor samtidigt.

ANNONS

"Fråga henne!"

Vad hon kan bidra med konkret vill hon än så länge ligga lågt med.

– Det får vi återkomma till, men jag blev väldigt hedrad när (tillträdande kommissionsordföranden) Ursula von der Leyen sade ungefär att "vill ni ha något gjort så ska ni fråga Ylva Johansson", säger den blivande kommissionären.

I arbetsuppgiften ingår flera stora frågor där medlemsländerna grälat flitigt under tidigare år, framför allt om asyl- och migrationspolitiken. Att skapa enighet blir inte lätt.

– Vi behöver både solidaritet och tuffa tag. Det är viktigt att kriminella inte kan ta sig in i Europa eller ta sig över våra gränser för att begå terroristhandlingar. Men det är också viktigt att Europa upprätthåller en fungerande asylrätt så att människor som flyr från krig och förföljelse faktiskt kan få skydd och få sin sak prövad, säger Ylva Johansson.

Stoppar kontroller?

Som inrikeskommissionär riskerar hon samtidigt att hamna i luven på den svenska regeringen när det gäller de interna gränskontroller som införts som en följd av flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

– Som minister har jag varit med och beslutat om dem. Nu byter jag roll. Nu blir det min uppgift att få Schengen att fungera väl och jag tror att det hänger nära ihop med att vi också blir bättre på att bekämpa gränsöverskridande grov kriminalitet, förbättra polissamarbete, förhindra terrorism och att säkerställa att vi har ett bra yttre gränsskydd kring EU. Så jag tror att de här frågorna hänger ihop med varandra.

ANNONS

TT: Men du kommer inte att börja med att beordra Sverige att sluta med dem?

– Jag återkommer till vad jag ska börja med att göra, säger Ylva Johansson i Bryssel.

"Hedrande"

Statsminister Stefan Löfven (S) är ändå nöjd och kallar Johanssons uppgift för "hedrande för Sverige". Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet ser också utnämningen som ett bevis på stort förtroende för svenskan.

– Hon får portföljen med de absolut svåraste frågorna. Unionen är mycket oenig kring detta, säger han till TT.

Att det finns en samsyn på migrationsfrågorna mellan Sverige och Tyskland har antagligen spelat in, tror han.

– Sverige och Tyskland har gått i bräschen för en annan politik. Man måste betrakta detta som en förtroendefull utnämning, säger Blomgren.

Innan Johanssons arbetsområde är helt spikat måste hon och övriga kommissionärer godkännas av EU-parlamentet. Det sker via utskottsförhör och senare en omröstning i slutet av oktober.

Den nya kommissionen ska tillträda den 1 november.

Wiktor Nummelin/TT

Johanna Cederblad/TT

Fakta: Svenska EU-kommissionärer

Sedan EU-inträdet 1995 har samtliga svenska ledamöter i EU-kommissionen varit kvinnor:

1995–99 Anita Gradin (S): rätts- och inrikeskommissionär.

1999–2004 Margot Wallström (S): miljökommissionär.

2004–10 Margot Wallström: vice ordförande och ansvarig för institutionella relationer och kommunikation.

2010–14 Cecilia Malmström (L): inrikeskommissionär.

2014–19 Cecilia Malmström: handelskommissionär.

2019– Ylva Johansson (S): inrikeskommissionär.

Kommissionären nomineras av regeringen, men representerar sedan inte Sverige i själva kommissionen. Arbetsuppgiften fastställs av kommissionsordföranden.

Fakta: Tyckt och tänkt om Ylva Johanssons nya roll

– Om ni vill ha något gjort, fråga henne! Hon kommer att ha hand om inrikesfrågorna.

(Tyska tillträdande kommissionsordföranden Ursula von der Leyen hyllar sin svenska kommissionär).

"Det är hedrande för Sverige att vår kandidat Ylva Johansson tilldelats kommissionsportföljen migration och inre säkerhet. Det är en tung portfölj på områden som är mycket viktiga för vår union."

(Statsminister Stefan Löfven (S) vill ha ett asylsystem i EU som är "stabilt och hållbart").

"Nu är det upp till bevis. Den här regeringen har gång på gång sagt att EU ska lösa migrationsfrågorna. Nu får Ylva Johansson unika möjligheter att lösa detta".

(Moderaternas partiledare Ulf Kristersson).

– Vi tycker inte att vi ska pådyvla hela Europa Sveriges ansvarslösa invandringspolitik. Andra länder borde vara oroliga.

(Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson).

– Hon är en energisk person. Vi får se hur det går.

(Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt).

– Hon kommer att sitta i EU-politikens centrum de kommande åren.

(Förre statsministern Göran Persson (S) hyllar Johansson som en "stark och intelligent" politiker).

– Jag känner honom inte och vi har inte träffats ännu. Men jag tror inte att jag är känd som någon person som har svårt att samarbeta.

(Ylva Johansson själv om framtida samarbete med grekiske Margaritis Schinas som också ska arbeta med migrationsfrågorna).

ANNONS